A Boston Dynamics robotos videói óta élénk az érdeklődés a négylábú gépjószágok iránt. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ezekre a mesterséges intelligencia által irányított gépekre előbb-utóbb komolyabb munkákat is rá lehet bízni. Nemrég a tévés mítoszirtó, Adam Savage mutatta be, mit is tudnak ezek a fej nélküli kutyák napjainkban.

Nem csak az amerikai mérnököket foglalkoztatja élénken a témakör. Kínában az Unitree nevű vállalat tavaly mutatta be első robotkutyáját, mely az első űrben járt négylábú után a Laikago nevet kapta. A robot ára akkor 14,6 millió forintnak megfelelő összeg volt, ám itt az új változat, melyet mindössze 3,2 millió forintért meg lehet vásárolni.

A Laikago A1 ennyi pénzért talán még egy kicsit többet is tud, mint egy igazi kutya: a 12 kilós, fél méter hosszú, 30 cm széles és 40 cm magas robot közel 12 km/órás csúcssebességgel tud futni 2,5 órán át. Ekkor ugyan fel kell rakni a töltőre, de legközelebb akár a bevásárlókosarat is hazahozhatja helyettünk, ugyanis 5 kilóig terhelhető a négylábú.

a videó a hirdetés után indul

Környezetét két mélységérzékelővel ellátott kamerával méri fel, tulajdonosa pedig akár kézzel is irányíthatja, ha akarja. Ára ugyan a robot ellen szól, és sajnos a házat sem védi meg a hagyományos értelemben, de mindenféleképpen a gépkutya mellett szól az a tény, hogy nem kell apró zacskóval felszerelkezve követni és feltakarítani utána.

Kövess minket a Facebook-on!