Húsz évvel ezelőtt a legbátrabb sci-fi filmek sem tudták eltalálni a kort, amit ma élünk. Egy globális civilizációt megbénító vírus tombol, a szakemberek tokától bokáig beöltözve, védőruhában mentik a világot, miközben egy mezei mérnöknek van otthon olyan szintű technológiája, hogy a karanténban unatkozva le tudja másolni, és ki tudja nyomtatni saját arcát.

Ráadásul teljesen élethű másolatról van szó, nem holmi épp elégséges, poénnak jó próbálkozásról. A Twitteren Lalarstein (@silver_eel) néven futó felhasználó fotói legalábbis erről a tényről tanúskodnak.

Itt tart a tudomány: kinyomtathatod otthon a saját arcod 1

A filmiparban dolgozó 3D-s nyomtatással foglalkozó férfi nem árulta el a munkafolyamat részleteit, csak annyit, hogy a Super Scan Studio Face Rig 3D Szkennerét használta az adatok bevitelére, a nyomtatáshoz pedig egy Stratasys J750-est használt.

Itt tart a tudomány: kinyomtathatod otthon a saját arcod 2 Itt tart a tudomány: kinyomtathatod otthon a saját arcod 3

Követői között egyből felmerült több ötlet a zseniális álarccal kapcsolatban, vajon át lehet vele verni arcfelismerő rendszereket? Jól jöhet az egyre szaporodó webkamerás konferenciahívásoknál? Ezt feltéve mindenki azt hiszi, merev szemmel figyelünk a témára, de közben alatta simán szundikálhatunk.

Bár otthon is elérhető ez az eredmény, az általa használt technika nem épp hobbiszintű. Az általa használt nyomtató, a Stratasys J750-es egy speciális, kutatásban, orvostudományban használt gép, képes az élő szövetek állagának, színének, felületének utánzására, ára körülbelül 80 millió forint.