2011-ben egy Twitter-felhasználó felvetette, milyen jó ötlet lenne, ha Detroit kapna egy Robotzsaru-szobrot – elvégre mégis csak a városban forgatták az 1987-es filmet. A várost keményen sújtotta a gazdasági világválság, kellett nekik valami aprócska pozitívum, mint amit ez a szobor jelent.

Két férfi, Brandon Walley és Jerry Paffendorf magukra vállalták a feladatot. Ők ugyan nem szobrászok, de a Kickstarteren pénzgyűjtésbe kezdtek, hogy kifizessenek egy szobrászt, aki majd elkészíti nekik a bronz műalkotást. Nem a legjobb kivitelezőt választották Fred Barton személyében, aki még 2014 decemberében sem állt sehogy a szoborral.

A munkát megnehezítették a szerzői jogi viták is. Amikor ezek a gondok megoldódtak, akkor a helyszínnel nem volt minden rendben: egyszer már megegyeztek, hogy a Michigani Tudományos Központ előtt kap helyet az alkotás, ám időközben az intézmény új vezetőket kapott, akik finoman szólva sem ragaszkodtak ehhez.

Robotzsaru-szobrot kap Detroit 1

Az eltelt idő alatt már-már ott tart a világ, hogy hamarosan tényleg jönnek a robotzsaruk, ráadásul a film 2014-ben kapott egy feldolgozást is, de úgy tűnik, hogy van fény az alagút végén, a projekt a befejezéshez közelít. A szobor 3,3 méter magas, és csak az alapja fél tonna. A bronz test még kap egy sötétszürke platinabevonatot, hogy a végeredmény még jobban hasonlítson az eredeti Robotzsaru színeire.