Egy marsi kolóniát hivatott szimulálni az EBIOS projekt. A tervek szerint hamarosan megépülhet a kaliforniai Mojave-sivatagban az első komplexum, ahol a Marsra készülő asztronautajelöltek átélhetik és felkészülhetnek a vörös bolygón rájuk váró körülményekre.

Itt készülnek fel az űrhajósok a marsi körülményekre 1

Az emberiség már régóta tervezgeti a Földtől 262,3 millió kilométerre lévő bolygó meghódítását. Egyelőre még az utazási problémákat kell megoldania a tudósoknak, hiszen a jelenlegi technológiával egy évnél is tovább tart csak az odautazás. A bolygón eltöltött időt pedig túl is kell élnie az embereknek, amiben nem segít a víz hiánya, a számos homokvihar és a hatalmas hőingadozás sem: a leghidegebb órákban könnyen mínusz 60 fokig hűlhet a hőmérséklet.

Az EBIOS projekt képeken látványos épületeiből 2021-től lehet valóság. A projektet megálmodó Interstellar Lab a NASA-val közösen dolgozva készített el számos rendszert, így például helyben termelhetik meg az ételeket és újrahasznosítják a vizet, ihatóvá téve azt.

Itt készülnek fel az űrhajósok a marsi körülményekre 2

Az EBIOS elkészülése után az év hat hónapjában fog üzemelni, mint kísérleti helyszín. Az év másik felében turisták is meglátogathatják majd a létesítményt: a kutatók nem titkolják, hogy az ebből származó bevétel hozzájárul majd a működési költségekhez.