A történelem során az emberiség minden korszakban elképzelte a tökéletes világot, amit gyakran egy város formájában meg is szerettek volna teremteni. A reneszánsztól kezdve a mai napig nyomon követhetőek ezek a törekvések.

Ezen a vonalon indultak el Cristiano Bianchi és Kristina Drapić építészek is, akik egy szélsőséges irányt, a “szocialista” építészetet mutatják be egy fotósorozaton keresztül. A páros elment Phenjanba, Észak-Korea fővárosába, melyet szinte a semmiből húztak fel a koreai háború után.

Phenjan, az élő szellemváros 1

Utukat és tapasztalataikat egy 200 fotóval és illusztrációval színesített kiadványban tették elérhetővé mindenki számára. A könyvben olyan felvételek is láthatóak, melyeket az észak-koreai szemeken kívül nagyon ritkán tapasztalhat az ember.

Phenjan, az élő szellemváros 2

“Meg akartuk örökíteni a ‘kitalált valóság’ érzését, miközben olyan technikákat használtunk, amilyeneket a koreai művészek is, amikor legfőbb vezetőjüket szent helyeken ábrázolják” – írják a szerzők a könyv bevezetőjében. A propagandaplakátokban leginkább az égbolt változatos színe fogta meg őket. “Néha egyszerű színátmenetet használnak, máskor inkább színekkel telített napkeltét vagy napnyugtát láthatunk.”

Phenjan, az élő szellemváros 3

A város egykoron a koreai kereszténység fellegvára volt, ma azonban a többnyire ateista Észak-Korea legnagyobb városa. A koreai háború utáni újjáépítés óta a város látképét a szocialista realizmus és a széles sugárutak határozzák meg, azonban autót alig-alig találni az utcákon: a többség gyalog vagy kerékpárral éri el úti célját, amikor nem a tömegközlekedést veszik igénybe.

Phenjan, az élő szellemváros 4

Phenjan kerületekre, azon belül lakótelepekre, szomszédságokra osztható. Ezek 5–6 ezer embernek adnak otthont. Az első diktátor, Kim Ir Szen egyik célja volt, hogy korlátozza a város lakosságát, ezáltal az csendes és tágas lett, egyáltalán nem olyan, mint Kelet-Ázsia nagyvárosai.

Phenjan, az élő szellemváros 5

A város évtizedek óta áramkimaradásokkal küzd. A hotelek és sportközpontok többsége sokszor kihasználatlanul áll, nem ritka, hogy az épületekben alig van fűtés. A város kétségtelenül legismertebb épülete a Rjugjong Hotel, amely szintek számát tekintve a hetedik legmagasabb épület a világon, magasságát tekintve pedig harmadik, bár még nem nyitott meg.

Phenjan, az élő szellemváros 6

Phenjan, az élő szellemváros 7Phenjan, az élő szellemváros 8Phenjan, az élő szellemváros 9Phenjan, az élő szellemváros 10