Kutyatartók körében gyakran hangzik el a kérdés, hogy hány éves a négylábú kedvenc. Azt mindenki tudja, hogy a kutyák rövidebb ideig élnek, éppen ezért próbálták az emberek kutyaévekre konvertálni az emberi esztendőket. Bevett szokás az egyszerű hetes szorzószám, azaz egy egyéves kutya 7, egy kétéves 14 esztendős kutyaévekben, és így tovább. Mások figyelembe vették az állatok ivarérettségét is, ezért az első évet duplán számolták, azaz plusz hét évet hozzáadtak a kapott eredményekhez.

A Kaliforniai Egyetem kutatói is ráfeküdtek a témára. Hogy pontosabb képet kapjunk a kutyák öregedéséről, 104 labrador retriever genomját vizsgálták meg, az aprócska, mindössze 4 hetes kölyköktől kezdve a 16 éves, már-már aggastyán korú ebekig.

Eddig mindenki rosszul számolta a kutyája életkorát 1

A tudósok szerint a kutyák is hasonlóan öregednek, mint az emberek: az ő életükre és egészségi állapotukra is befolyással vannak a különböző környezeti tényezők, a stressz vagy a mozgásszegény életmód. A betegségek őket is meg tudják gyengíteni, őket is utolérhetik a daganatos betegségek, a szívproblémák és az ízületi fájdalmak.

A legtöbb kutyafajta egyedei 10 hónapos koruk körül érik el a pubertáskort, és valószínűleg 20 éves koruk előtt elpusztulnak  – ez persze emberi években értendő. A tanulmány készítése során a kutatók egy pontosabb kutyaéletkor-kiszámító rendszert is kidolgoztak. Ehhez elő kell venni a számológépet ugyan, de a számítások nem túl bonyolultak. Ha tudjuk, hogy hány éves kedvencünk, vegyük a logaritmusát. Ezt szorozzuk be 16-tal, majd adjunk hozzá 31-et.

Röviden: (ln(a kutya életkora) * 16) + 31

Ezzel a számítással már egy fiatal, egyéves kutyus esetén is 31 évet kapunk. A kutatók szerint erre az állatok öregedési folyamata a megoldás: az ebeken ugyanis kevésbé fog az idő életkoruk előrehaladtával, a belső órájuk lassabban ketyeg, ahogy idősödnek.