A legtöbb belső szervünkről csak akkor veszünk tudomást, ha már baj van, és ez alól a húgycsövet körülölelő kis váladéktermelő üzemegység, a prosztata sem kivétel. Pedig nem árt odafigyelni erre a gesztenye nagyságú kis területre, mert mérete ellenére igen bosszantó problémákat tud okozni.

Az átlagos életet élő ötvenéves férfiaknak 30 százaléka küzd vizeletürítési problémákkal, és 70 éves korukra 80 százalékuknál BPH, vagyis jóindulatú prosztata-megnagyobbodás alakul ki.

Ha felfedezzük, akkor már a probléma küszöbén állunk, a méretbeli növekedésnek pedig jellegzetes tünetei vannak: vizeletürítési problémák (a férfi húgycső áthalad a prosztatán, ezáltal a megnagyobbodott mirigy összenyomja, és már nem tud megfelelő sugarú vizelet távozni, ezért jön létre a szakaszosabb vizeletürítés), sűrű vizelési inger, vizelet elapadása, fájdalom, hidegrázás. Ha mindezekhez láz is párosul, az már akut prosztatagyulladást jelezhet, amely orvosi kezelést igényel.

Ezért jobb, ha már idejében felkészülünk a duzzadó dülmirigyünk ellen vívott harcra, és tudatos életmódbeli döntésekkel, csírájában fojtjuk el a folyamatot. Erre szerencsére több lehetőség is adott, van, ami kevesebb, van, ami több fáradtságot igényel, de nincs az az élethelyzet, amelyben valamelyik ne lenne bevethető.

Hagyományos torna – a séta is számít

Nem kell kondibérlet, és 120 kilóval végzett fekve nyomás, ha a prosztata egészségéről van szó. A séta is sokat javíthat az esélyeinken, lábainkat laza tempóban egymás után téve tulajdonképpen a legbiztonságosabb aerob mozgásformát végezzük, mely nem igényel átlagon felüli erőnlétet, sem speciális felszerelést.

Megelőzhető ez a minden férfira leselkedő betegség? 1

Az aerob gyakorlatok a szervezet legnagyobb izomterületeit izzasztják meg, hatásukra felgyorsul a szívverés, hatékonyabb lesz a vérellátás, ami javítja a szervezet általános egészségét. A séta mellett a leggyakrabban végzett aerob mozgásformák a lépcsőzés, tánc, labdarúgás, úszás, kocogás, biciklizés. Fontos viszont a kitartás, ahhoz, hogy ezzel eredményt érjünk el, nem elég a foteltől a hűtőig elcsoszogni, a hatékony aerob mozgáshoz azt legalább fél óráig kell folytatni, lehetőleg a hét 4-5 napján.

Intim torna – mozgás altájon

Külön speciális gyakorlatokkal célzottan edzhetjük a prosztata környékén található alhasi izmokat. Ezek hatására nő a gátizmok ereje, állóképessége, koordinációs készsége, több oxigénhez jutnak az alhasi szervek: ide tartozik a prosztata is, rendszeres gyakorlással az izomerő növekedése mellett csökken a gyulladásos hajlam (a prosztata, a végbél és a húgyhólyag területén). Akárcsak a séta esetén, itt is fontos a rendszeresség, ezt a speciális gyakorlatsort viszont jobb, ha szakembertől sajátítjuk el.

A jó öreg tökmag – fitoterápia

A focimeccseken nagy élvezettel fogyasztott rágcsálnivaló tulajdonképpen tök egészséges. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai, köztük a Delta-7 fitoszterol véd a prosztatabetegségekkel, a daganattal, a gyulladással és a prosztata-megnagyobbodással szemben. Rengeteg kutatás ezt az állítást támasztja alá, igaz, számos vizsgálat pont az ellenkezőjét bizonyítja, annyi biztos, hogy ártani nem árt, ha életünk része a tökmagból készült olaj, esetleg egyéb étrend-kiegészítő.

Megelőzhető ez a minden férfira leselkedő betegség? 2

A tökmag a legismertebb alapanyaga a gyógynövényes terápiának, de emellett még több fitoterapeutikum akad, amely alkalmas a tünetek enyhítésére. Ezek közül a legfontosabbak a törpepálma vagy szabalpálma, a nagy csalán (Urtica dioica) és a rozspollen kivonata. Jelenleg a szabalpálma hatásosságával kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb humán bizonyíték, nem véletlen, hogy a legtöbb növényi gyógyszer ennek a kivonatát tartalmazza.

Aktív nemi élet – kellemeset a hasznossal

Igen, aki bajnok az ágyban, az a prosztatájával is jót tesz, mivel a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású. Ennek oka, hogy a prosztata akkor is termeli az ondóhoz szükséges prosztataváladékot, amikor arra úgymond nincs szükség. Ez a pangó váladék pedig ideális környezet a baktériumok számára, de ha nem áll sokáig, akkor a baktériumoknak sincs esélyük a megtelepedésre.

Kerüljük a felfázást

A felfázás okozta panaszok nem csak a nőket sújtják, annyi a különbség, hogy hólyaghurut helyett prosztatagyulladás a következmény. Amikor egy férfi hideg helyen ücsörög, a hűvös hatására beindul a keringésfokozódás, ami a prosztata váladéktermelő funkcióját is aktiválja, így ezzel megint a pangó váladék problémakörhöz érünk. Jönnek a baktériumok, és ha igen agresszív törzsek szaporodnak el, akkor pár nap alatt már teljesen elzárják a csapot, csak komoly nehézség árán sikerül vizeletet üríteni.

Ilyen esetben, ha már megtörtént a baj, és felfázás, egyéb ok miatt jött össze egy gyulladás, akkor egyértelműen az első teendő felkeresni egy urológust, aki egy gyors vizsgálattal pontosíthatja a tünetek forrását, és ennek megfelelően dönt a követendő terápiáról.

Legyen szó hirtelen jött gyulladásról, vagy megnagyobbodás okozta problémáról, a fájdalmat különböző módokon enyhíthetjük. A legjobb, ha célzottan, területre ható megoldást választunk, ilyen például a Proxelan végbélkúp. A kúp értékes összetevői a végbél környéki, ún. hemorrhoidális vénákon keresztül gyorsan a prosztata közelébe, a kismedencébe jutnak, miközben nem érintik a gyomor-bélrendszert és a májat.