A csernobili atomkatasztrófa 1986. április 26-án történt az ukrajnai Pripjaty és Csernobil városok melletti atomerőműben. Ez az eset volt az atomenergia felhasználásának történetében az egyik legsúlyosabb katasztrófa. A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyeződtek, körülbelül 200 000 embert kellett kitelepíteni. Mindez olyan gyorsan történt, hogy a lakók gyakorlatilag percek alatt hagyták el Pripjaty városát.

Egy volt lakos elmondása szerint aznap Pripjatyban káosz és fejetlenség uralkodott. Az emberek semmit nem értettek, nem tudták, miért mossák az utcákat, miért járkálnak a hadsereg emberei védőruhában, és alig egy órájuk volt a hivatalos rádióhír beolvasása után az összepakolásra. Nagyon kevesen voltak tisztában azzal, hogy mi történt és mi vár rájuk. Két és fél óra leforgása alatt a városba érkezett 1225 Ikarus és LAZ autóbusszal (nagy részüket a kijevi városi forgalomból hozták, de még Kárpátaljáról is érkezett két busz) összesen 49 360 főt evakuáltak, akik a mihamarabbi visszatérés reményében még személyes tárgyaikat sem vitték, magukkal.

Ezért mára a katasztrófaturisták legáhítottabb célpontja a halott város, ahol a hosszú évtizedek alatt a fosztogatók, a természet, és a szovjet emlékek keveredése határozza meg az összképet. 2019-ben például ilyen egy panelház belülről.

Akinek akad szűk másfél órája megnézheti a magyar „kalandorok” videóját is, alapos bemutató az Urbex Hungarytól.