Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsa a maga 6168 méteres magasságával az Alaszkában található Denali (McKinley)-csúcs. A gyönyörű csúcs rengeteg hegymászót vonzott az évek során, akik egyes becslések szerint nagyjából 66 tonna ürüléket hagytak maguk után.

Sajnos a globális felmelegedésnek köszönhetően a rengeteg, eddig megfagyott emberi bélsár kezd kiolvadni, és akár komoly székletfolyamok indulhatnak el a hegy oldalán. A tudósok úgy számolnak, hogy a folyamat az elkövetkezendő évtizedekben zajlódhat le, de a merészebb becslések nem zárják ki, hogy már ezen a nyáron elindulhat a lavina.

Néhány hegymászó már panaszkodott a csúcsra, ahol az 1970-es évek óta csak gyűlik és gyűlik az emberi végtermék. Egy férfi, aki tavaly igyekezett meghódítani a Denalit, azt mondta, a hegy 5200 méteres magasságban egy macskaalomra hasonlít.

Eléggé para, ami a hó alatt rejtőzik ezen a hegyen 1

A már felhalmozott ürülékre nem igazán tudnak megoldást találni a szakemberek, de azt legalább sikerült elérni, hogy a salakanyag ne halmozódjon tovább a Denalin. A hegymászóknak ugyanis kötelező magukkal vinniük egy tartályt, melyben magukkal kell vinniük a terméket. Szerencsére az emberek is együttműködőek, és nem hagynak maguk után piszkot, hiszen az ő érdekük is, hogy tiszta maradjon Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsa.