Az albán kormány még 2016-ban eladásra kínált néhány leselejtezett vadászgépet. Az esetleges vevők azonban azóta sem tudták elszállítani az egykor az albán légierő kötelékébe tartozó repülőket az országból annak bonyolult bürokráciai folyamatai miatt.

Nemrégiben a nagyközönség betekintést nyerhetett egy titkos területre, ahol a hassznált repülőket tárolják. A gépek a Gjadër városában található légibázison találhatóak, melyet egy hegy gyomrába vájtak. Ez is egyike annak a 170 ezer bunkernek, amely a kommunista diktátor, Enver Hodzsa regnálása idején épült a mindössze 28748 négyzetkilométer területű országban.

A gjadëri bázist egykoron úgy tervezték, hogy ellenálljon a légicsapásoknak, de szükség esetén a légierő innen felszállva is meg tudja védeni az országot. Manapság más képet fest a több mint 600 méternyi alagútrendszerrel rendelkező objektum. Jelenleg ötven, főként a hatvanas évekből származó sugárhajtású repülő található odabenn, többek között MiG-17-esek, a vietnami háború korszakából származó MiG-19-esek, valamint a MiG-21-es kínai másolatából, az F-7A-ból is akad néhány darab.

Elképesztő, mi van az albánok lába alatt 1

A repülőket a hidegháború lezárultáig használta az albán légierő, azóta az enyészeté a gépkollekció. A néhány éve aukcióra kínált gépekből a kormányzat szép summát, közel félmillió dollárt várt. Vevő biztosan akadna a repülőkre, a hírek szerint gyűjtők és repülésoktatással foglalkozó iskolák is szemet vetettek a gyűjtemény bizonyos darabjaira, de egy darabig még a várólistán lesznek a lassú jogi procedúra miatt.