Chrysler

Chrysler

A Chrysler amerikai autógyártó-vállalat, melyet 1925-ben hoztak létre. Személy- és teherautókat gyárt, továbbá a céghez tartozik a Dodge és a Jeep is.

Tudj meg többet!

Walter Chrysler 1925-ben alapította autógyártó-cégét az Egyesült Államokban, mely a kontinens három nagy konszernje (Big Three) közé emelkedett. Az első Chrysler modellt ennek ellenére már 1924 januárjában bemutatták, ami egy, a többi autónál olcsóbb, hathengeres motorral szerelt példány volt. Már az első éveiben bevezette a piacra a nagy népszerűségnek örvendő Plymouth márkát.

 

Az 1930-as évek gazdasági válsága érzékenyen érintette a Chryslert, ami a következő évtizedre is rányomta a bélyeget. Szinte semmilyen újítással nem jelentkezett a márka, így a hadiipari leányvállalat tartotta életben, mely a Jeepeket is gyártotta. A második világháborúban 25-28 tonnás harckocsikat gyártott a cégcsoport, és ezzel párhuzamosan folytatta az autók gyártását.

 

1951-ben debütált híres motorszériájának első tagja, a V8-as HEMI, majd – még ebben az évtizedben – jelentős reformon esett át a Chrysler formatervezése is. Ennek a korszaknak köszönhető például a Plymouth Fury és a Chrysler 300C. Meglehetősen vegyesen alakultak a cég számára az 1960-as és az 1970-es évek, viszont a Chrysler Cordoba komoly sikereket ért el a luxuskategóriás személyautók körében.

 

A Chrysler 1998-ban fuzionált a Daimlerrel, így a Daimler-Chrysler része volt 2007-ig. Ezt követően egy befektetési alap, majd az amerikai állam volt a fő tulajdonos. 2014-ben csatlakozott a Fiat-konszernhez, mely a PSA-cégcsoporttal együtt beolvadt a Stellantisba.  Napjainkban három típus adja a Chrysler gerincét: a 300, a Pacifica és a Voyager.

 

A vállalathoz tartozik a Dodge, a Jeep, illetve a könnyű haszonjárműveket gyártó RAM. Kínálata kompakt modellektől a Viper szupersportautóig terjed, leginkább a közép-felső kategóriában.

1 2 6