A németországi Herbern és Drensteinfurt összekötő L671-es főúton Herbern faluból kiérve, egy éles kanyar követel figyelmet. Itt teljesen érthető a 70 km/órás sebességkorlátozás. Ám a kanyarból kiérve, ahonnan már nyílegyenes az út, hirtelen megjelenik egy 50-es sebességkorlátozás tábla.

A jó minőségű úton a rendőrség egy sebességmérőt is telepített, ami 53 km/óra tempónál már készíti is a fotót a figyelmetlen járművezetőről. Aki az ellenkező irányból érkezik, az nyugodtan haladhat 70 km/óra sebességgel, ott ugyanis nincs ilyen korlátozás érvényben.

De mi az oka ennek a sebességkorlátozásnak?

A két éve kialakított kerékpárút túl közel van az úttest egyik oldalához – kevesebb, mint egy méterre. A hivatalos válasz szerint ez „fokozott veszélyhelyzetet” teremt, amely lehetővé teszi a hatóság számára, hogy saját belátása szerint korlátozza a sebességet.

Bár a magyarázat logikusnak tűnik, a német Bild napilap hozzáteszi, hogy ha nem lenne kerékpárút, és a biciklisek a főúton haladhatnának, akkor 90 km/órával is lehetne közlekedni az autóknak.

Azt pedig mindenki tagadja a hivatalos oldalról, hogy az értelmetlen sebességkorlátozás miatt raktak volna ki sebességmérőt az út mellett legelésző tehenek „közzé”.