Minden évben Németországban rendezik meg a Stapler Cupot, melyre a világ különböző pontjairól százával érkeznek a világ legügyesebb targoncavezetői. Elsőre nem hangzik igazán izgalmasnak, pedig a valóság ennek az ellentétje: ugyanis nem csak a minősített targoncakezelők legnagyobb versenyét jelenti, de – szórakoztató mivoltát igazolva – minden alkalommal több tízezer nézőt vonz az esemény.

Évente több ezren próbálnak meg kijutni a targoncások világversenyére, ezért a nagyszínpadon valóban már csak a legjobbak bizonyíthatják a határokat feszegetve, hogy mekkora tehetséggel, mennyire jó koordinációval és reflexekkel rendelkeznek.

Annak idején a Linde Materials and Handling német targoncagyártó korábbi marketingmenedzserének ötlete volt a targoncaviadal. Megvalósításában pedig egy igencsak tehetséges targoncavezető, Peter Steufert segített, így 1992-ben megszületett a Stapler Cup első akadálypályája. Steufert a cégnél eltöltött több mint tíz év alatt híressé vált a képességei és a szórakoztató kihívásai révén, amik a mai napig meghatározzák a megmérettetés egyes elemeit. Még tavaly is ő felelt a szervezésért és az új kihívások kifejlesztéséért, ám azóta nyugdíjba vonult.

A versenyzők különböző feladatokban, például ládák egymásra helyezésében, hihetetlenül szűk pályán való manőverezésben és folyadékkal teli edényekkel egyensúlyozásban tehetik próbára a tudásukat, ráadásul további nehezítés, hogy a gyorsaság is kulcsfontosságú.

A Stapler Cupnak a bajorországi Aschaffenburg ad otthont, ahová csapatokban érkeznek a targoncakezelők. 2007-ig csak német targoncások számára hirdették meg a versenyt, ami később Európa-bajnoksággá, majd világeseménnyé nőtte ki magát.