Villámcsapásként érte az autós világot a hír, hogy 2023 január másodikán hómobilbalesetet szenvedett, és elhunyt Ken Block autóversenyző. Az amerikai showman utolsó nagy húzása az volt, amikor a Fordtól átigazolt az Audihoz, és a Gymkhana-videók benzinfaló szörnyetegeihez hasonlatosan megcsinálták az Audi S1 Hoonitront, amely viszont már egy újhullámos vas, brutális elektromos veretőgép lett.

Az AMTS szervezői a 2023. március 17-én nyíló rendezvényen különleges módon tisztelegnek a legendás versenyző emléke előtt. Az elhunyt pilótához méltó standot építenek a rendezvényen, amelynek fő attrakciójaként – a Toyo Tires és az Audi Motorsport jóvoltából – egy itthon még nem látott jármű is hazánkba érkezik. Ez nem más, mint Block utolsó aszfaltszaggatója, az Audi S1 Hoonitron.

Budapestre érkezik Ken Block utolsó őrületes autója 2

Az egyetlen példányban létező fenevad a legendás B csoportos raliautó, az Audi S1 Sportquattro modern reinkarnációja, koncepcióban pedig tökéletesen passzol ahhoz, ami Ken Block utolsó két évét meghatározta: már nem rendezett Gymkhana-videókat, helyette az elektromobilitás népszerűsítésével foglalkozott. No persze az ő értelmezésében: nem a takarékosság, sokkal inkább a villanymotorok erejében rejlő potenciál került előtérbe. Ennek első lépése volt a tavaly októberben megjelent rendhagyó videó – ami tulajdonképpen az eddig tőle látottak átültetése az „amperhajtás” világára.

 

Az autó teljesen elektromos, a Formula-E szériából átvett két Audi-villanymotor dolgozik benne,  tengelyenként egy-egy, amelyek így összkerékhajtást biztosítanak. A 800 voltos rendszer 4 db, összesen 57,.6 kWh kapacitású Audi-akkumulátorcsomagból táplálkozik.

Teljesítménye 671 lóerő, a nyomaték pedig motoronként 320 Nm, viszont a drifthez használt 12:1-es áttételi aránnyal ez egészen 3000 Nm-ig szalad fel egységenként, így a maximális nyomaték nem kevesebb mint 6000 Nm!

Budapestre érkezik Ken Block utolsó őrületes autója 3

Az autó a Las Vegasban forgatott első Electrikhana-videóban mutatkozott be, amelyben a kaszinóváros neves helyszíneit driftelte végig Block. Ezzel a teljesítménnyel bőven 200 km/óra feletti keresztben autózásokat sikerült bemutatnia, abroncsokból pedig duplaannyi fogyott, mint egy átlagos Gymkhana-mozi elkészítésekor: több mint 100 szettnyi vadonatúj Toyo Tires R888R gumi füstölt el a nevadai aszfalton.

Budapestre érkezik Ken Block utolsó őrületes autója 4

A minden részletében egyedülálló versenygép mindössze fél év alatt, ám több millió dollárból épült meg, ezzel pedig az AMTS történetének valaha volt legértékesebb kiállított járműve lesz. Jelenlétével, valamint az autó köré épített standdal és aktivitásokkal a szervezők méltó emléket szeretnének állítani a nemrégiben tragikusan elhunyt versenyző számára.

Budapestre érkezik Ken Block utolsó őrületes autója 5

Az Audi S1 Hoonitron először jár Magyarországon, és március 17-19. között tekinthető meg az Automobil és Tuning Show-n. Mi biztosan megnézzük a járgányt, hiszen a Vezess is ott lesz az AMTS-en. Gyertek ti is!