A tempomat, vagy más néven sebességtartó automatika, az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül. Manapság már nem csak a beállított sebességet tudja tartani, de leköveti az előttünk haladó tempóját (lassít vagy gyorsít, ha szükséges) és még arra is képes, hogy felismerje a sebességkorlátozó táblákat és azoknak megfelelően állítja be autónk tempóját. Mi pedig így nyugodtan pihentethetjük lábunkat anélkül, hogy gázadással vagy gázelvétellel bíbelődnénk.

Ritka az olyan eset, hogy a tempomat hibája miatt egyszerűen nem lehet megállítani egy autót, de nemrég Kínában pont egy ilyen eset történt. Egy férfi Haval H6-os autóján állította be a tempomatot 100 km/órára, amit utána már nem tudott kikapcsolni és lassítani sem tudott, a fékpedál sem reagált semmire. Utólag kiderült, a fékrendszer is meghibásodott.

Az autós miután észlelte a hibát, azonnal hívta a rendőrséget, akik elindultak és biztosították számára az utat. Eközben a hatóságok felvették a kapcsolatot a Haval mérnökeivel, akik nem halottak még ilyen hibáról és távolról sem tudták deaktiválni a rendszert. A szerencsétlen autósnak 5 órán át kellett autóznia, mire kifogyott az üzemanyag és végre megállt a jármű. Ez nagyjából háromszor annyi volt, mint amennyit szeretett volna aznap menni a kocsival – írja a Carscoops.

A Haval H5 egyébként a kínai Great Wall gyártmánya, amelyet 1984-ben alapítottak és kína legnagyobb magánkézben lévő autógyára. 5 hazai és 10 külföldi üzemben készíti autóit, évente 1,8 millió darabot. Több mint 60 ezer dolgozójuk van, és törésteszteket is végeznek saját laborjukban. A kínai piacon évek óta a Great Wall adja el a legtöbb kocsit, pick-up kategóriában 16, míg a szabadidő-autókéban 12 éve vezetik a slágerlistát, és autóexportban sincs náluk komolyabb cég Kínában, világszerte 120 országban forgalmazzák termékeiket.

*a fotók csak illusztrációk