Egyelőre „csak” az Egyesült Királyságban keltett riadalmat az új autólopási módszer, amivel szemben védekezni is nehéz: napjaink módija szerint az elkövetők lyukat vágnak a csomagtérajtón, az alatta áthaladó kábelek elvágásával pedig kiiktatják a riasztót, és utána minden gond nélkül kinyitják az ajtókat.

Közösségi profiljára ennek nyomáról egy videót is feltöltött egy férfi. „Amikor az autómhoz érkeztem, nyitva volt, pedig biztos vagyok benne, hogy becsuktam” – mondta a felvételen, amit a Sun című brit bulvárlap vett észre.

Rajta kívül több Range Rover Sport-tulajdonos is jelezte, hogy szembesültek már a helyzettel, ami két szempontból is aggasztó:

azon kívül, hogy gyakorlatilag megakadályozhatatlan, hogy valaki lyukat vágjon az autón, az egész művelet alig néhány másodpercet vesz igénybe.

Persze, vannak praktikák, amiknek segítségével meg lehet nehezíteni a rosszfiúk dolgát: egy kormányzár akár el is veheti a kedvüket. Bár egyértelműen az előbbi az olcsóbb megoldás, az úgynevezett Ghost indításgátlóval csak azután gyújtást adni a motorra, ha az illető megad egy kódot vagy egy PIN-kódot.

A brit Range Rover-tulajdonosok mindemellett a Facebookon próbálnak összefogni, egy csoportban segíteni egymásnak. Itt egy pórul járt nő például ahhoz kért segítséget, hol tudná megjavíttatni az ellopott, majd előkerült SUV-ját, melynek csomagtérajtóján „borzalmas” lyukak tátonganak, továbbá számos vezeték megsérült, vagy éppen elvágták azokat.

Közbiztonsági értelemben egyáltalán nem megnyugtató, hogy alig több mint egy éven belül már másodjára érkezik olyan hír a szigetországból, miszerint új autólopási módszerre lettek figyelmesek. Tavaly nyáron a kulcs nélkül indítható járművek kerültek a bűnözők célkeresztjébe, akik egy erős antennával megkeresték a kulcs jelet, majd könnyedén elkötötték a kiszemelt autót.