Nem egyszerű műfaj a tolatás, de vannak, akik a kisujjukból kirázzák, az igazán profik pedig már rekordokat állítanak fel belőle. Egy indiai férfi a félórás tolatás új csúcsát állította fel nemrégiben, míg egy amerikai autós a leggyorsabb tolatásban lett Guinness-rekorder.

Scot Burner a Kentucky államában található Bowling Greenben, a Nemzeti Corvette Múzeum versenypályáján futott neki a csúcsdöntésnek egy hetedik generációs Corvette-tel: az 1,6 kilométeres, azaz 1 mérföldes távot 75,18 másodperc alatt teljesítette.

A férfi ezzel a korábbi csúcsot (97,02 másodperc) több mint 20 másodperccel javította meg. Ezt 72 km/órás átlagsebességgel és 85 km/órás csúcssebességgel érte el.

Burner hosszú ideje feszegeti a határait hátramenetben, de a témában első videóit 2020-ban hozta nyilvánosságra. A 72 km/órás átlagtempó egyébként már akkoriban megvolt, igaz, a saját, 2016-os évjáratú Nissan 370Z-jével, de azóta egy sor másik autóval is kísérletezett.

Szigorú körülmények között kellett helytállnia a férfinak, ezért is volt fontos a pálya kiválasztása, ugyanis a hiteles világrekord előtt harmadik, független féllel kellett átvizsgáltatni a Corvette-et, nehogy felmerüljön bármilyen csalás gyanúja.

Sikerét követően a rutinos sofőr rámutatott arra, igenis, számít, milyen autóval vág neki valaki a rekorddöntésnek: ő egy manuális váltóval szerelt sportkupéval tette, mert az automata sebességváltós modelleket egyértelműen hátrameneti sebességkorlátozóval látják el, míg a manuális kivitelnél az autó fordulatszáma szab csak határt.

A C7-es Corvette-ről tudni érdemes még, hogy 2014-től 2019-ig gyártotta a Chevrolet, és háromféle 6,2 literes, V8-as motorral hagyta el a gyártósort, melyekhez a hétfokozatú kézi váltó mellett hat- és nyolcsebességes automata váltó is elérhető volt – mindehhez 450 lóerő körüli teljesítmény járt. A típus sikerét annak lassan hét évtizedes és immár nyolcadik éráját taposó története, illetve az is mutatja, hogy az előző eresztés több mint 150 ezer példányt élt meg.

A közelmúltban a driftelés gyorsasági rekordját is átadták a múltnak – erről itt írtunk: