Akár 14 ezer forintot is megspórolhat, aki Horvátországban tankolja tele dízelautóját, számolt be róla az ATV híradója. Az ATV stábja kedden 53 forintért váltott kunát, amivel elindultak a horvát határhoz legközelebbi kúthoz, ahol nem sokkal több mint 11 kunáért mérték a benzint, amely kevesebb mint 600 forint literenként. A benzinkút alkalmazottja azt mondta, nagyon sokan érkeznek Magyarországról. Itthon a benzin 687, a gázolaj literje 794 forint.

Akiknek a vállalkozása a határ közelében van, egyre gyakrabban járnak át Horvátországba, hiszen akár céges személyautóval is jókora összeget lehet spórolni. A gázolaj a szerdai emelés után már kétszáz forinttal lesz olcsóbb a határ túloldalán.

„Tankolásnál egy hetvenliteres tanknál, holnap már spórolok 14 ezer forintot”– mesélte az ATV-nek Varga László vállalkozó.

A baranyai autós oktatók közül is egyre többen járnak át Horvátországba üzemanyagért, jellemzően a buszos és teherautós gyakorláshoz.

„Hát, mint mindenki, az oktatók is gondolkodnak azon, hogy hogyan tudnak ezekben a nehéz időkben spórolni, és hát feltehetőleg többen is átgondolják azt, hogy leugranak Horvátországba tankolni, hiszen, ha felemelkedik a gázolaj, akkor több mint kétszáz forintot tudnak spórolni literenként” – mondta Jovánovics Milán, a PácsATI autósiskola ügyvezetője.

Ha valaki Pécsről indul el a horvát határra üzemanyagért, még úgy is jelentős összeget spórol, ha beleszámítja az oda-vissza utat. Ráadásul a horvátoknál több olyan élelmiszer is van, amely kedvezőbb áron szerezhető be, mint Magyarországon.