A biztonsági öv ellen felhozott zagyva érvek általában valamilyen emberi szabadságról szólnak, és a döntés jogán rugóznak. Ezek a videók azonban elég egyértelműen mutatják, miért kötelező az öv használata.

Egyrészt semmilyen szabadságjogot nem csorbít, másrészt nemcsak a használóját, de a többi utast is védi. 

A következő videóban négyen ülnek az autóban, közülük ketten viselik a biztonsági övet, ketten viszont nem. Lehet tippelni, ki élné túl a balesetet, tuti tippként mi a biztonsági övet használókat jelölnénk meg.

Nyilvánvaló, hogy a biztonsági öv a legfontosabb eszköz az emberi életet mentő passzív biztonsági megoldások sorában. Még a légzsák is csak akkor képes kifejteni védelmet nyújtó hatását, amennyiben az érintett személy a biztonsági övet is használja.

Jól látható, hogy az öv viselését elmulasztók fejét és testét rendkívüli ütések érik, ami az emberi élettel sajnos sokszor nem összeegyeztethető.

A biztonságiöv-csatolási hajlandóság a felmérések szerint folyamatosan nőtt, 2016-ban a személyautókban elöl ülők 76 százaléka, a hátul ülők 49 százaléka csatolta be az övét.

Tehát sajnos a járművekben utazók még mindig sok esetben nem tartják magukra érvényes szabálynak a kötelező biztonságiöv-használatot.