Nem szorul különösebb magyarázatra a GMC DeLorean kultikus eredete, hiszen időutazó autó formájában a Vissza a jövőbe-trilógia meghatározó szereplője. A közutakon ilyen képességgel nincs felvértezve, mégis a mai napig töretlen a típus népszerűsége.

A DMC-12 egyik legnagyobb hibájának róható fel, hogy a film sikerét előre nem látva csak két évig gyártották. Összesen 9 ezer példány készült belőle ez idő alatt, közülük ez az 1981-es darab túlzás nélkül újszerűnek nevezhető, mivel csak 916 kilométert tettek meg vele több mint négy évtized alatt.

Mintha még mindig 1981-et írnánk, úgy néz ki ez a DeLorean 1

Ennek megfelelően jó állapotnak örvend a rozsdamentes acélból készült karosszéria, amibe szinte beleolvad a szürke bőrbelső. A 2,85 literes, V6-os Peugeot-Renault-Volvo-motorból az összehangolt katalizátoros, 130 lóerős változatot helyezték be, nem pedig a 154 lóerőst. Igaz, utóbbi Európában már csak elenyésző számú DeLoreant hajt, amit ötfokozatú kézi váltóval szereltek.

A sebességmérő még az amerikai szabványok szerinti, azaz a skálázása 137 km/óráig (85 mérföld/óráig) tart, de a Car & Driver tesztjén bebizonyosodott, hogy 193 km/órás sebességre is képes, míg 0-ról 96-ra (60 mérföld/óra) 9,5 másodperc alatt gyorsul – és a hollywoodi filmben látottakkal ellentétben a való életben nem hagy maga mögött két tűzcsíkot.

Mintha még mindig 1981-et írnánk, úgy néz ki ez a DeLorean 23 Mintha még mindig 1981-et írnánk, úgy néz ki ez a DeLorean 24

A Bring A Trailer oldalán megjelent hirdetés szerint idén áprilisban esett át egy nagyobb szervizelésen, melynek során új üzemanyag-elosztót és -szivattyút, bemelegedésszabályozót, gyújtógyertyákat, befecskendezőket, akkumulátort, valamint főfékhengert kapott a DeLorean.

Korához képest kiemelkedő esztétikai és ismert műszaki állapota mellett sem valószínű, hogy ezután mozgalmasabb élet vár rá, de az biztos, hogy öt nappal az árverés lezárása előtt már 51 ezer dolláron, átszámítva több mint 20 millió forinton áll a licit, ami máris a kétszerese annak, amit tavaly egy 1982-es, 11 ezer kilométert futott DMC-12-ért fizettek.