Különös jelenetet rögzített egy biztonsági kamera a Cirrus egyik magánrendezvényén: a felvételeken az látható, ahogy egy Tesla Model Y, miközben tulajdonosához „igyekezett”, a repülőgépgyártó egyik magángépének, egy Vision Jetnek is nekiütközött.

Körülbelül 90 fokkal forgatta el a kisrepülőt a Model Y, amit gazdája az Autopilotban található Summon (Megidézés) funkcióval hívott magához, láthatóan nem túl sikeresen. A történet pikantériája, hogy a leírásban egyébként figyelmeztetnek is arra, hogy bizonyos helyzetekben nem érzékel más járműveket és tereptárgyakat, ezért használatát csak magánterületen található parkolókban és felhajtókon ajánlják.

a videó a hirdetés után indul

Bizonyos fokig a Model Y tulajdonosa is hibásnak tekinthető, mert ugyan valóban magánterületen szerette volna használni a funkciót, de amikor látta, hogy az autó nekimegy a kisrepülőgépnek, nem avatkozott közbe, és nem is állította meg a járművet. Más kérdés, hogy az eset semmiképp nem vet majd jó fényt a Teslára és az Autopilotra.

Pontos információk nem láttak napvilágot az okozott kár mértékéről, de jelzésértékű, hogy több mint 3 millió dollárba, átszámítva egymilliárd forintnál is többe kerül egy Vision Jet. Az akár 560 km/órás – a légi szakzsargont használva 300 csomós – sebességre képes, SF50 kódnevű gépet 2016-ban dobták piacra, ám akkor még „csak” kétmillió dollár körül mozgott az ára. Tavaly márciussal bezárólag 245 példányt gyártottak abból.

A felvételek nagyjából azzal párhuzamosan kezdtek el terjedni az interneten, hogy kiderült, az Egyesült Államokban szinte minden úton lévő Teslát „visszahívtak”, mivel egy szoftverfrissítés hiányzik ahhoz, hogy megfeleljenek a biztonsági kritériumoknak. Erről itt számoltunk be részletesen: