Tanulságos videó, amiből kiderül, hogy akadnak autósok, akiknek fogalmuk sincs, milyen elven, hogyan működik az autójuk. A legalapvetőbb összefüggésekkel sincsenek tisztában, és ez szerencsétlen esetben komoly bajhoz vezethet.

Az amerikai szerelő egy ilyen esetet osztott meg, a hozzájuk tréleren érkező Nissan tulajdonosa az indítás után azonnal felpörgő motorra panaszkodott. Komoly motorhibát sejtett a háttérben, ezért is hívott vontatót, de a műhelyben gyorsan rájöttek a jelenség okára.

Az autószőnyeget sikerült rácsúsztatni a gázpedálra, ami így teljesen lenyomott állapotban maradt. 

a videó a hirdetés után indul

Végül semmit sem kértek a hibajavításért, és a tulajnak adott életmentő tanáccsal engedték útjára az autót. 

A szőnyeg miatt beragadó gázpedállal a Toyotának gyűlt meg alaposan a baja. A japán gyártó 2009 és 2010 között mintegy nyolcmillió autót hívott vissza az Egyesült Államokban, miután a padlószőnyegbe beakadó gázpedál váratlan gyorsulást, és ezzel baleseteket, súlyos sérüléseket, sőt haláleseteket is okozott.

Még 2009-ben, Kaliforniában történt az a tragédia, melyben utasok a baleset előtt felhívták a 911-et, mert autójuk – egy 2009-es Lexus ES 350-es – gázpedálja beragadt, és óránként 190 kilométeres sebességgel száguldott. A balesetben négy ember vesztette élet.

Az ügy kivizsgálása során kiderült, hogy a Toyota már eredetileg is alkalmazott a szőnyegei csúszását megakadályozó rögzítőfüleket, azonban ha az eredeti szőnyegek fordítva lettek behelyezve, vagy ha azokat nem gyári szőnyegekkel pótolták, szerencsétlen esetben valóban a gázpedál beragadását okozhatták.

A visszahívási kampány keretein belül változtattak a szőnyegeken, a gázpedálok méretén, továbbá az újabb modellek padlólemezét már eleve úgy tervezik, hogy ne fordulhasson elő hasonló jellegű baleset.