Izgalmas kutatást végeztek Észtország legrégebbi felsőoktatási intézményében, az 1632-ben alapított Tartui Egyetemen. A szakértők arra jutottak, hogy akik előszeretettel majszolnak hamburgert, pizzát és egyéb gyorskaját, valamint rendszeresen fogyasztanak energiaitalt, gyakrabban kapnak büntetést közlekedési kihágások miatt, illetve sűrűbben törik össze az autójukat.

Azt gondolhatnánk, a volán mögötti falatozás vagy az egészségtelen életmód okozza a veszélyes vezetési stílust, de nem: a kutatást vezető Tõnis Tokko szerint ezeknél az embereknél nagyobb arányban fordult elő egy bizonyos gén, amely befolyásolja a szerotonin nevű hormon termelését.

A Wikipedia leírása szerint a tudomány jelenlegi állása szerint a szerotonin valószínűleg „fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, hangulat, hányinger, szexualitás, alvás, valamint az étvágy szabályozásában. Az alacsony szerotonin-szint minden bizonnyal közrejátszik a depresszió, migrén, fülzúgás, bipoláris zavar, OCD, valamint idegi zavarok kialakulásában.”

A kevés szerotonin tehát a jelek szerint rossz, de az sem jó, ha túl sok van belőle: a kutatók szerint az ilyen emberek hajlamosak lehetnek a fokozott kockázatvállalásra, a veszélyek tudatos figyelmen kívül hagyására, illetve az intenzív izgalomkeresésre – legyen szó az egészségtelen táplálkozásról vagy a kockázatos vezetésről.

„Azok körében, akik gyakran fogyasztanak energiaitalokat, kétszer akkora volt a gyorshajtás előfordulása. Úgy tűnik, nem az italok összetétele teszi felelőtlenné az embereket, hanem biológiai okokra vezethető vissza a kockázatos vezetés.” – árulták el a kutatók a mai napon megnyitott ECNP tudományos konferencia közönségének.