Napjaink árvízszerű esőzései komoly kihívás elé állítanak mindenkit, a közlekedőket is. A zuhogó esőben rengeteg veszély leselkedik az autósokra, fák dőlhetnek az útra, a villámáradás nemes egyszerűséggel elsodorhatja az autót, de még egy mezei pocsolya is tud komoly károkat okozni, ha alatta egy veszélyes csatornafedél van.

Utóbbira láthatunk példát a Budapesti Autósok oldalára felkerült felvételen.

A kamerás autó előtt haladó fehér Fiat Punto ráhajtott egy csatornafedélre, amit a nagy mennyiségű esőnek köszönhetően a víz kimozgathatott a helyéről. Ennek következtében az autó kereke beeshetett az aknába, így konkrétan – olvasónk leírása szerint – kinyíltak a légzsákok és megsérült a motor is.

Bár lehet az esőre fogni, a csatornafedelek által okozott problémák nem csak rossz időben fordulnak elő. Budapesten 2015-ben 214 alkalommal, 2016-ban 235-ször, 2017 első 11 hónapjában pedig 228-szor jelezték autósok a Fővárosi Csatornázási Műveknek (FCSM), hogy gond van valahol.

Fizet a biztosító?

Főleg futómű-, de ritkábban motor- és karosszériasérüléseket is szereznek csatornafedelektől az Aegon ügyfeleinek autói. A biztosító ajánlja, hogy a tulajdonosok mindig fotózzanak, sőt érdemi járműkárnál hívják ki a rendőrséget helyszínelni. „Akár több százezres károk is előfordulnak. Minden esetben megnézzük az utat, hiszen ha felelőssé tehető a baleset okozója, akkor visszaköveteljük a kifizetett összeget és az ügyfél önrészét is” – mondta a Vezessnek Barsi Miklós, az Aegon gépjármű-kárrendezési vezetője.