Rengeteg olyan videót találunk a neten, ami a jobbról, leállósávban előző autósokról készült. Messzire sem kell menni, itthon nyaranta a Balaton felé rendszeres az ilyen közveszélyesen türelmetlen autósok látványa. 

Az viszont már ritkább, hogy lássuk, ahogy fennakadnak egy ellenőrzésen. Ez a felvétel nem Magyarországon készült, de a látványon itthon is hangosan nevetne minden szabályosan közlekedő autós. Kaliforniában, King City környékén alakult ki időrabló dugó, amit többen nem bírtak elviselni. Csakhogy a helyi hatóság résen volt, és szépen sorban szedte ki a szabálytalanul közlekedőket, a felvételen összesen már nyolc autó állt sorban, és várta, amíg érkezik a biztos bírság.

Húzós büntetés

Magyarországon a leállósáv használata 20 ezer forintos helyszíni bírsággal büntetendő – ha valaki elfogadható indok nélkül áll meg rajta -, ha viszont halad is, például ott előzi végig a dugót, akkor az már közigazgatási bírság – ami az elkövetett szabályszegés veszélyességét értékeli, és ilyenkor nem számít, hogy a vezető korábban mit és hogyan tett, tudatában volt-e a szabályszegésnek, csak azt tartja szem előtt, hogy az adott szabályszegés mennyire veszélyes a többi közlekedőre – és 100 ezer forintos bírságra lehet számítani.