Az USA több államában is csökkenő üzemanyagkészleteket okozott a Colonial Pipeline üzemanyagvezeték-hálózat ellen indított zsarolóvírusos kibertámadás, erre pedig pánikszerű felvásárlással reagáltak a helyi autósok. 

Colonial Pipeline

A Colonial Pipeline csaknem 9000 kilométeres vezetékhálózatán benzint, gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat szállít naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben, és összeköti a Mexikó-öböl partján fekvő finomítókat a déli és a keleti parti államokkal.

Szerdára négy államban a kutak nagy része kénytelen volt bezárni, Észak-Karolina kútjainak 68 százaléka esett ki. Georgia államban 49 százalék, Virginiában és Dél-Karolinában pedig 45 százalék volt ez az érték.

Mindenki abba tankolt, amit csak el tudott hozni otthonról. Festékesvödrök, műanyag hordók, tárolók, kannák, sőt műanyag zacskók teltek meg üzemanyaggal. Akinek akadt egy köbméteres tartálya, az azt töltötte tele, és megjelentek a spekulánsok is. 

Kiégett egy benzingyűjtő autója Floridában 1

A neten keringő hajmeresztő képeket látva már sejthető volt, hogy előbb-utóbb baleset lesz a benzin ilyen esetleges, nagy mennyiségű tárolásából. Az első tűzesetről Floridában tettek jelentést a helyi tűzoltók, egy Hummer H2-es kapott lángra, és égett porrá. 

Kiégett egy benzingyűjtő autója Floridában 2

A konkrét okot még nem hozták nyilvánosságra, de a csomagtartóban talált négy darab ötgallonos (19 literes) üzemanyagkanna vélhetően nem csillapította a lángok terjedését. A balesetben egy személy sérült meg, aki elutasította a kórházi kezelést. 

Kiégett egy benzingyűjtő autója Floridában 3

A pánikszerű felvásárlás még mindig tart, és a helyi hatóságok már Twitter üzenetben szólítottak fel mindenkit, hogy kerüljék a nyitott műanyag tárolókba, vödrökbe való tankolást, mert ez rendkívül balesetveszélyes.