Nincs abban semmi rendkívüli, hogy a Mercedes-Benz W123-as kódjelű, legendás típusa eléri az egymillió kilométert. Ez az autó a mérnöki túltervezés örök mementója, ami emlékeztet arra, hogy járműveink lehetnének sokkal hosszabb élettartamúak. 

Európában viszont komoly ellenfelével, a rozsdával ez sem tud mit kezdeni, előbb-utóbb mindegyik elrohadt szép lassan, amit egész évben használtak. 

Ez a Mercedes bizonyítja, hogy ha nincs rozsda, akkor tényleg kimegy a világból 1 Ez a Mercedes bizonyítja, hogy ha nincs rozsda, akkor tényleg kimegy a világból 2

Más a helyzet az Egyesült Államokban, Arizona államban, ahol nincs szükség az utak sózására, és az évi csapadékmennyiség átlaga 300 mm körül alakul. Ez az éghajlat tökéletes az autók karosszériájának konzerválására, és ha ezt odaadó tulajdonossal fejeljük meg, akkor máris kész a recept a szép állapotú veterán autóhoz. 

Ez a Mercedes bizonyítja, hogy ha nincs rozsda, akkor tényleg kimegy a világból 3 Ez a Mercedes bizonyítja, hogy ha nincs rozsda, akkor tényleg kimegy a világból 4

Erre ékes példa ez a 42 éves Mercedes-Benz 300 TD, ami pályafutása során eddig 1,26 millió kilométert tett meg, vagyis naponta több mint nyolcvan kilométert átlagban. Komoly futás ez, amihez mérten ragyogó a gép állapota. Gyakorlatilag minden gyári felszerelés megvan, még a 14 colos kerekek fém dísztárcsái is eredetiek. 

Ez a Mercedes bizonyítja, hogy ha nincs rozsda, akkor tényleg kimegy a világból 5 Ez a Mercedes bizonyítja, hogy ha nincs rozsda, akkor tényleg kimegy a világból 6

Motorja a klasszikus OM617 kódjelű öthengeres dízel 77 lóerővel, nem egy túlhúzott konstrukció, inkább a nyugodt célba érés záloga, főleg a négysebességes automata váltóval társítva. A tartósságra való törekvés igazán a beltérről készült fotókon látszik, minden a helyén, nincs beesett kapcsoló, lelógó fabetét. 

Mivel aukcióról van szó, még nem tudni, mennyit adnak majd érte, jelenleg 1,8 millió forint körül áll a licit, és egy ilyen autó még ennyi kilométeres futással is megér ennyit. Vagy inkább pont azért ér meg ennyit.

Ez a Mercedes bizonyítja, hogy ha nincs rozsda, akkor tényleg kimegy a világból 7