Amikor a villanyautók előtörése van terítéken, akkor a hozzászólások között garantáltan feltűnik egy ilyen komment: “Dízelt hajtok, egy  tankkal letekerek 1000-1200 kilométert. Amíg ezt nem tudja egy villanyos, addig engem nem érdekel a dolog!”

A felmérések szerint kevés autós tesz meg naponta ekkora távot de aki ebbe a csoportba tartozik, annak ez jogos érv, amivel nehéz vitatkozni. 

Most egy angol BMW tulajdonos mutatta meg a gyakorlatban, hogy miről is van szó. Autója egy kéttonnás, minden elérhető extrával felszerelt csúcskategóriás típus, egy friss BMW 730d, a B57 kódjelű hathengeres, háromliteres dízelmotorral. 

Bár a 7-es számára ez a belépő szint, azért a 265 lóerő, és a 400 Nm nyomaték tökéletesen elég a dinamikus vonuláshoz, amihez figyelemre méltóan alacsony fogyasztás tartozik. Hogy mennyire alacsony? A videó készítője Joe Achilles hajnalban ült be a teletankolt BMW volánja mögé, és 78 liternyi gázolajjal autózott egész késő estig. Megtett 1448 kilométert, ráadásul nem is lassan, 112 km/órás átlagsebességgel, így a fogyasztása kisautókat megszégyenítő értékre jött ki a nap végén, a bajor zászlóshajó mindössze 5,4 liter gázolajat fogyasztott 100 kilométerenként. 

Nyilván városi, mindennapos dugóban araszolás során ez az érték másképp alakul, de ez a túra bizonyítja, hogy az autójukat hosszú utakon, autópályákon használók számára egy takarékos dízel még mindig komoly alternatíva lehet akár a konnektoros hibridekkel szemben is. 

Ezekbe nem ugrik meg a fogyasztás, ha lejár az elektromosan megtehető kilométerek száma, lemerülve nem cipel magával felesleges ballasztnak számító akkumulátorcsomagot.