1961. június 20-a örömteli nap lehetett annak az embernek, aki kézbe kapta új autójának, egy Mercedes 300SL-nek a kulcsát az Egyesült Államokban. A 354-es sorszámú világoskék roadster több tulajdonos keze alatt is megfordult, de rendszeresen karbantartották, majd 1968-ban leparkolták egy pajtában, és hosszú évekig hozzá sem nyúltak az autóhoz.

240 milliót fizettek egy halom rozsdáért 1

Az állásában a rozsda szinte teljesen elpusztította a Mercedest, melyet aktívan használtak: órája 75629 mérföldnél állt, amikor rátaláltak. A 300SL Roadster fénykorában igazi erőgép volt: legközelebbi rokonához, a sirályszárnyas Mercihez képest 20 lóerővel erősebb 3 literes, soros hathengeres erőforrás hajtotta az autót, a hátsó felfüggesztés javításával pedig a túlkormányzottsági hajlamon javítottak.

A rozsdakupacot a Beverly Hills Car Club az év elején árverésre bocsátotta, és el is kelt. A kilétét titokban tartó vevő 800 ezer dollárt, átszámítva több mint 240 millió forintot fizetett az autóért, melyen még akad bőven feladat, mielőtt újra menetképes lesz. Ez minden bizonnyal rengeteg pénzt felemészt majd, de a befektetett összeg könnyen megtérülhet: a jó állapotú 300SL Roadsterek 1-1,5 millió dollárért is gazdát cserélhetnek.