Ijesztő képsorok, a parkolni készülő, szinte lépésben haladó villanyautó hirtelen gyorsítani kezd, nekiütközik az előtte álló Toyotának, és centikkel kerül el egy járdán ácsorgó gyalogost. Az eset Puerto Ricón történt, a sofőr az autót hibáztatja, de amíg nincs hatósági vizsgálat, nem zárható ki, hogy ő keverte össze a pedálokat, vagy valamilyen tárgy, rossz méretű padlószőnyeg okozta a gyorsító pedál beragadását.

Bármi is okozta, a villanymotor adta instant nyomaték, a páratlan gyorsulási képesség ebben az esetben növeli a veszélyességi faktort, pár méter elég, hogy az autó veszélyes tempóra gyorsuljon.

Hasonlóan megvaduló autók miatt volt már több botrányos eset, a 2011 környékén végzett átfogó vizsgálat eredménye szerint az esetek túlnyomó többségében a sofőr a hibás.

Vagy a pedálok összetévesztése, vagy a már említett, padlón rosszul elhelyezett szőnyeg volt a vészhelyzet okozója. A jelentés bővebb kivonata ezen a linken elérhető, adataikat balesetet szenvedett autókból nyerték ki (Amerikában EDR rendszert, egyfajta fekete dobozt kapnak az autók, ami a légzsák kinyílása esetén rögzíti a szenzorok által mért értékeket). Érdekes módon a gyanús eseteknél a rögzített, objektív adatok alapján a vezető egy esetben sem lépett a fékre. Csak a gázpedál még erőteljesebb lenyomására utaló értékeket rögzítettek a fedélzeti rendszerek.

Ma pedig újra sokan vitáznak erről a Dél-Koreában rögzített videóról. Egy Hyundai Sonata bokrosodik meg, és zúz át árkon-bokron. Természetesen mindenkinek egyből a beragadó gázpedál jut eszébe, és bőszen okolják a technikát, a digitálisan vezérelt “drive by wire” elektromos gázpedálokat, holott az emberi hibára sokkal nagyobb az esély.