A Bp-i Autósok közössége oldalra feltöltött videón egy sűrű forgalomban áthaladó mentő látható, amit egyértelműen civil autó követ. A felvétel készítője szerint mellőle ugrott ki a sorból a fehér Skoda, semmi köze nem volt a mentőhöz.

Mindenesetre a Bp-i Autósok közössége oldalán leírják azt is, hogy egy mentősofőr megkereste őket, aki igencsak megfontolandó dolgokat mondott a jelenet kapcsán. Szerinte “sokan bevállalják azt, hogy üldözik a mentőt. A mentő azonban nem áll meg a pirosnál, és ezt elég sokan benézik ilyen esetekben.”

A név nélkül nyilatkozó mentős már nem egyszer osztotta meg gondolatait a témában, egy korábbi hasonló videóra így reagált:

Budapesti Autósok oldalán már fut egy ideje a hazai mentősök tapasztalataira építő sorozat, ennek legújabb epizódja foglalkozik a jelenséggel, egy mentős osztja meg gondolatait a dologgal kapcsolatban:

“Sokan bevállalják azt, hogy üldözik a mentőt, hiszen ha a mentő nem megy sokkal gyorsabban a megengedett sebességnél, akkor úgy gondolják, hogy komolyabb rizikó nincs is benne.

A mentő azonban nem áll meg a pirosnál, és ezt elég sokan benézik ilyen esetekben. Mennek utána, mintha nekik törné az utat.

Két esetben tapasztalom ezt:

Ezt sokszor (bár a videón ez nem így történt) a beteg hozzátartozói teszik. Mindig meg szoktam kérni őket, hogy ezt ne csinálják, teljesen felesleges.

Nem hiányzik egy családnak két baleset egy napon belül és nem ettől függ a beteg gyógyulása.

Valamint vannak, akik meg csak azért csinálják, hogy hamarabb célba érjenek, nekik azt üzenem: induljanak el korábban. Mennyivel lehet így előbb eljutni a célunkhoz? 3 perc? 5 perc? Nagy dugóban talán van jelentősége, de ilyen gyér forgalomnál szinte semmi. Ráadásul szabálytalan, veszélyes, és akár zavaró is lehet.”