Egy átlagos autórajongón egy modell, egy sapka, egy kulcstartó, egy póló stb. megvásárlásával fejezi ki rajongását kedvenc kocsija felé. A gazdagok azonban az autó mellett a kiegészítőkre is hajlandóak többet áldozni. Létezik a márkahűségnek egy magasabb szintje is, ahol a gyártók élvonalbeli formatervezőkkel, más szegmensek szereplőivel működnek együtt, hogy az átlagember számára értelmezhetetlen, de legalábbis megfizethetetlen, olykor komoly gyűjtői értékkel is bíró használati cikkeket, dísztárgyakat hozzanak létre – ezekből közölt összeállítást a Smarter Média.

A Lexus pár éve kitalálta, hogy csúcsterepjárójának abszolút legmagasabb felszereltségű kivitelét, a limitált szériás LX 570 Signature modellt nemcsak egyed fényezéssel (a vevők a homokszín és a sivatagi rózsa között választhattak) teszi elérhetővé az Egyesült Arab Emírségekben, hanem egy Lexus logóval ellátott imaszőnyeget is mellékel az autóhoz. A szőnyeg azóta már a Toyota Land Cruiser extralistájára is felkerült.

Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 1
Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 2

Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől

Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 17
Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 18
Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 19
Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 20
Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 21
Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 22
Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 23
Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 24
Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 25
Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 26
Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 27
Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 28
Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 29
Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 30
Fotó megosztása:

Szintén a közel-keleti kultúra mindennapos használati tárgyához nyúlt a Bugatti. A svéd Desvall pipagyártó manufaktúrával közösen megvalósított termékük legfeljebb a francia hiperluxus-márka vásárlói számára megfizethető. A vízipipa technokrata újraértelmezése szénszálas kompozit héjba burkolt titánházat kapott, díszítéséről kézi varrással gondoskodtak. Az exkluzív sisából mindössze 150 darabot készítettek, egyenként mintegy százezer dolláros, azaz közel 29 millió forintos áron.

Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 31Különösen elegáns, ha autónkhoz illő készletből kínálhatjuk pezsgővel kedves utasunkat. A beépített hűtőszekrények azonban aprók, kényelmetlenül hozzáférhetők, ráadásul be vannak építve az autóba: senki nem várhatja el egy Rolls-Royce tulajdonosától, hogy lépten-nyomon visszafutkosson az autójához, ha fel szeretné tölteni a poharát. Ezért a brit luxusmárka megalkotta a tökéletes pezsgős ládát: egy tölgyfából készített, finom bőrrel burkolt szerkezetet.

Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 32Elég egy gombnyomás, és a fedél míves kidolgozású tálcává alakul át, alatta négy, kézzel készített, fújt pezsgőspohár, valamint ugyanannyi hímzett szövetszalvéta ígér önfeledt pikniket. A tároló két végén kinyitható, hűtött rekeszekben pedig nem csak pezsgőnknek jut hely, de akár kaviárt is vihet magával, a hozzá tartozó gyöngyház kanállal, hiszen igazi gourmet nem nyúl fém evőeszközzel a nemes ikrákhoz. A piknikdoboz bármelyik Rolls-Royce kereskedésben beszerezhető, rangjához méltó 37 ezer angol fontos, azaz 13,4 millió forintos áron.

Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 33

A Lamborghini és a Porsche egymástól függetlenül gondolta úgy, hogy autóinak ikonikus formai jegyei tökéletes körítést nyújthatnának egy hangszórórendszerhez. Az olasz gyártó egy szintén talján specialistával fogott össze, amely már nevében (Ixoost, ami összecseng az angol exhaust, azaz kipufogó szóval) is autóipari kötődéseit erősíti. EsaVox nevű modelljüket eredeti Lamborghini kipufogócsövek, valamint az autógyártó által készített szénszálas panelek felhasználásával alkották, és bár kategóriáját tekintve csupán egy hordozható (bár igen méretes) Bluetooth-hangszóróról van szó, az igényes anyagok és a teljes egészében kézi gyártás, no meg a nagy presztízsű név miatt 24 ezer dollárt (6,8 millió forint) kérnek el érte.

Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 34Ennél jóval kisebb, olcsóbb és egyszerűbb a Porsche 911 GT3 eredeti végcsöveit alkalmazó, hordozható hangszóró, amelyet korábban az utcai versenyautó eredeti, titán hangtompítójával kiegészítve is forgalmaztak.

TEgy autógyárnak igazi kihívás ha másfajta közlekedési eszközt kell tervezniük és gyártaniuk. Ez olykor nem több létező termékek átcímkézésénél, mint az Aston Martin hárommillió dollárba, azaz 860 millió forintba kerülő tengeralattjárója esetében, vagy a valóban önálló új termék,mint a HondaJet kisrepülőgép, illetve lehet köztes út egy szakértő bevonásával.

 

Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 35A Lexus, a Marquis-Larson hajóépítő műhellyel összefogásban épített jachtot, az LY650-et. A több mint ezer lóerős óriás 2019 második felétől megrendelhető.

Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 36Központban az ember

Japán élen jár a robotok fejlesztésében, amelyben az ottani autógyártók is szerepet vállalnak. A Honda és a Toyota olyan, csípőre vagy lábszárra csatolható szervorendszereket fejlesztett, amellyel a mozgásukban korlátozott – idős vagy sérült – személyek emberi segítség nélkül sétálhatnak, mászhatnak lépcsőt. A Toyota robotprogramjának más tagjai az ágyhoz kötött személyek kiszolgálását kapták feladatul.

Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 37A legizgalmasabb, egyben legemberibb szerep azonban Kirobónak jutott: a tokiói egyetemmel és a japán űrkutatási intézettel karöltve kifejlesztett robot az első japán asztronautát, Vakata Kojcsit kísérte el a világűrbe. Amikor hazatért, a Toyota megépítette és piacra dobta a Kirobo Mini változatát: ennek a mindössze tíz centiméter magas, manószerű robotnak azt a feladatot szánták, hogy – mesterséges intelligenciát alkalmazva – beszélgető partnere legyen azoknak, akik nehezen létesítenek emberi kapcsolatokat.

Méregdrága kiegészítők autós tervezőktől 38

Szöveg: Smarter Média