Az átlag amerikai tényleg ritkán találkozik kézi sebességváltóval. Nekik a harmadik pedál, és a H-kulissza ördöglakat, ami semmit sem tesz hozzá a vezetéshez. Egy ilyen hatalmas országban természetesen meg lehet találni az ellentábort is, akik épp büszkék arra, hogy valami különleges izével kavarják a fokozatokat.

Nekik minél bonyolultabb, minél erőteljesebb, férfiasabb a szerkezet, annál jobb!

Bemelegítésnek kezdjük egy automatával, amit teljes mértékben irányíthatunk kézi üzemmódban is. Ezt a megoldást általában a negyed mérföldre kihegyezett 1500-2000 lóerős gépeknél alkalmazzák, lényegében biztonságossá teszi az automata váltós zúzást, ez a mechanika nem enged visszaváltani, véletlenül üresbe tolni a kart, mivel minden fokozatra külön gombócot kapunk.

De ami a legjobb, a név. Amit az Egyesült Államokban a legjobban tudnak, ezt a sok karos, tök felesleges, de mégis menő valamit elnevezték “lightning rod shifter”-nek. Villámgyors váltórúd? Ugye, hogy angolul minden jobban hangzik.

De akik igazán érzik a témát, azok a kamionosok. Európában már rég automata dolgozik a sofőr helyett, de náluk még kavarnak a hatalmas karokkal, rakják ötből tizenkettőbe.

Ugyanez két karral

Végül pedig hárommal!