A héten Kaliforniában (USA) tartózkodik szerkesztőségünk egy része, ahol néhány új Lexus modellt próbálunk ki (részletek hamarosan), és szerencsére arra is van idő, hogy bejárjuk a környéket. Nézzétek csak, mibe botlottunk egészen véletlenül:

Egy magyar férfi elég 18 pluszos rendszámot rakatott az autójára 1

Hollywood északi részén lakik az autó magyar származású tulajdonosa, és azért a kiejtés szerinti “bazdmeg” került az autóra, mert a magyar helyesírásnak megfelelő változat már foglalt volt.

Ezért egyébként évente összesen 40 dollárt fizet, ennyi az egyedi rendszám felára. Az átszámítva durván 11 ezer forint.

Egy magyar férfi elég 18 pluszos rendszámot rakatott az autójára 2

TUDOD, MENNYIBE KERÜL EGY EGYEDI VAGY EGYÉNI RENDSZÁM ITTHON?

A karakterek elosztása és az ára a különbség a kettő között. Az egyedi rendszám karaktereinek számából eredően feltűnőbb, hiszen 4+2 vagy 5+1-es elosztású. Vagyis két lehetőségben igényelhető: 4 betű + 2 szám, 5 betű + 1 szám.

Az egyéni rendszám lényegében egy szabadon válaszható 3+3-as elosztású, egyénileg legyártott rendszámot jelent. Első ránézésre megegyezik a hagyományos rendszámokkal, általában akkor okoz feltűnést, ha a kezdő karakter az ABC-nek egy olyan betűje, ahol még nem tart a rendszámkiadás.

A karakterelosztás mellett a másik jelentős különbség az ár. Az egyedi rendszámtáblák legyártatása, kiadása és engedélyeztetése 2009 óta 435 000 Ft, az egyéni rendszámtábláké pedig 112 450 Ft.