Egyre több a fantáziadús magyar egyedi rendszám, amik közül a legtöbb jelentése vagy eredete kellően világos, ám vannak a műfajban még kiaknázatlan területek. Olvasónk, Endre küldte el ezt a budapesti mélygarázsban álló BMW 730d xDrive-ot, melyre angolul – és némi hiányossággal – került fel a 42-es szám. Sokakban felmerülhet, hogy mi a manót is jelenthet ez a rendszám? Szülinapra kapta? Szerencseszám? Ennél akad jóval vagányabb megfejtés is!

Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című regényéből kiderül, hogy a 42-es szám a válasz az életet, a világmindenséget, meg mindent érintő végső kérdésre. Erről részletesebben ide kattintva olvashattok.

Zseniális ez a magyar egyedi rendszám 1

A regény szerzője egyébként viszonylag egyszerűen jutott arra, hogy ez a szám bizony pont jó lesz a végső kérdésre. Amikor megkérdetrék tőle, hogy miért éppen a 42-es lett, akkor elmondta, hogy:

“A válasz nagyon egyszerű. Ez egy poén volt. Kellett egy szám, egy közönséges, nem túl nagy szám, és én választottam egyet. Bináris számrendszer, 13-s számrendszer, tibeti szerzetesek mind teljesen lehetetlen ötletek. Ültem az asztalomnál, bámultam ki a kertbe és arra gondoltam, „a 42 jó lesz”, és legépeltem. Történet vége.”

Tudod, mennyibe kerül egy egyedi vagy egyéni rendszám?

A karakterek elosztása és az ára. Az egyedi rendszám karaktereinek számából eredően feltűnőbb, hiszen 4+2 vagy 5+1-es elosztású. Vagyis két lehetőségben igényelhető: 4 betű + 2 szám, 5 betű + 1 szám.

Az egyéni rendszám lényegében egy szabadon válaszható 3+3-as elosztású, egyénileg legyártott rendszámot jelent. Első ránézésre megegyezik a hagyományos rendszámokkal, általában akkor okoz feltűnést, ha a kezdő karakter az ABC-nek egy olyan betűje, ahol még nem tart a rendszámkiadás.

A karakterelosztás mellett a másik jelentős különbség az ár. Az egyedi rendszámtáblák legyártatása, kiadása és engedélyeztetése 2009 óta 435 000 Ft, az egyéni rendszámtábláké pedig 112 450 Ft.