Nehéz helyzetben a hazai buszgyártás egyik jelentős vállalata: a BKV után a Volánbusz Zrt. is eláll az Ikarus Egyedi Kft.-vel 180 darab Modulo M168 D típusú csuklós autóbusz megvételére kötött szerződéstől – jelentette be a cég.

A közlemény szerint a Volánbusz azt követően döntött erről, hogy az Ikarus Egyedi Kft. a 2018. április 11-i teljesítési határidőt követő, a szerződésben rögzített további 90 napos türelmi idő leteltéig sem szállította le az autóbuszokat, amelyek szállítási jogát közbeszerzési eljárásban nyerte el.  Ennek ellenére mentőövet dobhatnak a cégnek, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)  közölte, hogy az Ikarus Egyedi Kft.-t – annak kérésével összhangban – stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette, az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben is megjelent szerdán.

Az Ikarus Egyedi Kft. kisebbségi tulajdonosai közleményben határolódtak el a cég jelenlegi vezetőségétől:

“Cégeink, a Lanta Kft és az Albatric Kft., mint az Ikarus Egyedi Kft. kisebbségi tulajdonosai elhatárolódunk a Mészáros Csaba által képviselt többségi tulajdonos intézkedéseitől. Cégeink a városi autóbuszok tervezését, dokumentációit valamint szaktudást és mintegy 150 fős szakember gárdát vitt az akkor még MABI-Bus Kft. névre hallgató vállalkozásba.

39% -os tulajdonrészünket azonban a többségi tulajdonos rövid időn belül különféle jogilag kifogásolható manőverekkel 0.5-0,5%-ra csökkentette. Az elkövetett jogsértések miatt pert indítottunk. A társaság életébe az üzletrészeink lecsökkentése óta semmilyen módon nem tudtunk és tudunk beleszólni. A cég kialakult pénzügyi helyzetéhez, csődjéhez, vezetői által hozott döntésekhez semmi közünk, mi magunk is károsultjai vagyunk Mészáros Csaba által képviselt többségi tulajdonos működésének” – írták a kisebbségi tulajdonosok MTI-nek eljuttatott közleményükben.

A helyzet tehát kacifántos, a nagy szériában történő hazai buszgyártás beindulása még várat magára, addig is itt egy 15 perces gyári reklámfilm az 1970-es évekből, amikor nem 180, hanem 12 000 darab Ikarus készült egy év alatt.