Hrebenne egy apró határfalu Lengyelország és Ukrajna között. Alig több mint 300 lakos, látványos templom, csendes mindennapok, no meg rengeteg elhagyott autó az utak mellett elszórva. Bizarr látvány a spontán roncstelep, de van rá magyarázat.

Az autókat ukránok hagyják a határnál, mint eldobott zsebkendőt. Eleve a legolcsóbb, lógó belű kocsikat vásárolják fel, így ezeket nem nagy érvágás hátrahagyni a határnál, főleg, ha már nem bírnak mozdulni.

Elhagyott autók leptek el egy lengyel falut, ezek a kocsik senkinek sem kellenek 1

A jelenség mögött az autóbehozatalra vonatkozó szigorú ukrán szabályozás állhat. Bár idén változások várhatóak, a behozatal kacifántos, drága művelet. A honosítás itt is regisztrációs adóval jár, a behozott gépkocsik  hengerűrtartalmától függően a regisztrációs adók közötti különbség akár 100-150-szeres is lehet. A külföldi rendszámos autót ukrán földön használni pedig szintén nem egyszerű.

“Ukrajnában csaknem kétszer annyiba kerül ugyanaz a kategóriájú és felszereltségű autó, mint mondjuk Magyarországon, a nyugat-európai árakhoz képest pedig még nagyobb az árkülönbség.

Ezért is van az, hogy az EU-s országokkal határos ukrajnai régiókban nagyon sokan közlekednek szlovák, román vagy éppen lengyel rendszámú autókkal. Az ukrán állampolgárok szabadon behozhatnak uniós regisztrációjú autót, de csak öt napig használhatják az ország területén, utána ki kell lépniük, és újból be kell jönniük, ezért a köznyelvben csak tranzitosoknak nevezik őket.

A hatóságok 50 ezerre becsülik a kényszertranzitálók számát, de saját tömörülésük szerint nagyjából egymillió ilyen gépkocsi lehet az ukrajnai utakon. Ezen járművek java része régi és elhasználódott, ami mégis vonzóvá teszi őket, hogy olcsón, egy-kétezer euróért beszerezhetők” – Vg.hu

Ez az ötnapos ingázás lehet a kialakult roncstelep hátterében. Akik nem tervezik a visszatérést, így egyszerűen megszabadulnak a pár száz eurót érő kocsiktól, amelyek szinte szó szerint a senki földjén rohadnak csendben, és egyre csak szaporodnak.

Elhagyott autók leptek el egy lengyel falut, ezek a kocsik senkinek sem kellenek 1Elhagyott autók leptek el egy lengyel falut, ezek a kocsik senkinek sem kellenek 3Elhagyott autók leptek el egy lengyel falut, ezek a kocsik senkinek sem kellenek 4Elhagyott autók leptek el egy lengyel falut, ezek a kocsik senkinek sem kellenek 5Elhagyott autók leptek el egy lengyel falut, ezek a kocsik senkinek sem kellenek 6

A témát (amivel még a helyi határőrök sem foglalkoznak érdemben) egy helyi lakos, Tomasz Baart Facebook-bejegyzése indította útjára.