A jelöletlen, civil autókkal dolgozó rendőrök témája sziklaként csapódott a hazai autózás állóvizébe, és az eset hullámai azóta is fodrozódnak. Elsőként a nyomulva, tolakodva gyorshajtást kikényszerítő rendőrjárőrökről szóló egyedi történetek robbantottak bombát, majd jött a rendőrség válasza, sőt videóval tisztázták magukat, és próbálták elfojtani a provokáló vezetési stílusról szóló pletykákat.

Nyilván ahány szemszög, annyi tapasztalat, az eseményeket másként éli meg a frissen büntetett autós, mint egy partvonalon álló, hozzászóló. Ezért bárhol jelenik meg újra a téma, mindig feljönnek ugyanazok a sablonok, de a végkövetkeztetés mindig ugyanaz, aki szabályokat betartva, defenzív módon vezet, annak nem kell félnie a büntetéstől.

Gyűjtik a civil járőrök képeit, ezekből az autókból mérnek a rendőrök 1

Vagy akad más megoldás is, egyszerűen fel kell ismerni a báránybőrbe bújt farkasokat. Hogyan? Ha tudjuk a rendszámot, már nem lehet nagy gond, ezért egy Facebook posztban elkezdték összegyűjteni a civil járőrkocsikról készült fotókat. Már csak meg kell jegyezni ezt a körülbelül húsz rendszámot, és nem lesz gond, vagy kinyomtatni a listát, és jól látható helyre ragasztani a kocsiban, majd jól megfigyelni a mögöttünk nyomulót: vajon simán csak egy sietve közlekedő audis, aki kaphat egy büntető fékezést, mutogatást, dudálást, vagy rendőr?

Oldalról még támpontot adhat az autók kötelező matricája, ahogy az a 24.hu írásából kiderült:

„Az ORFK már 2015-ben kiadott egy rendeletet a gépkocsiba szerelt kép- és hangrögzítő eszközök alkalmazásának szabályairól, bár akkor még szó sem volt a sebességmérésről. A rendelet szerint a hang- és képfelvételek készítésére alkalmas eszközökkel felszerelt

szolgálati gépjárműveket jól látható módon Képfelvétel rögzítés feliratú matricával kell ellátni.

Az országos rendőrfőkapitány azt is előírta, hogy a feliratot – legalább ideiglenes módon – a nem rendőri jelleggel ellátott szolgálati gépjárműveken is fel kell tüntetni.”

Gyűjtik a civil járőrök képeit, ezekből az autókból mérnek a rendőrök 2

Csongrád, 2014. január 27.
„Képfelvétel rögzítés” feliratú matrica látható a Csongrádi Rendõrkapitányság egyik rendõrautójának motorháztetején 2014. január 27-én. Az érintett önkormányzatok támogatásával az intézkedéseket rögzítõ kamerákat szereltek a Csongrádi Rendõrkapitányság szolgálati jármûveibe.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely