Újságíró kollégánk fotózta ezt a szürke, háromajtós 1-es BMW-t, melyen ott kéklik a diplomatarendszám is és cseppet sem elegánsan, két darab mozgássérültek számára fenntartott helyet foglal el a parkolóban.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a diplomatarendszámos autók körüli szabálysértésekkel, melyek továbbra is rendezetlenek. Hogy miért nem fizetnek például parkolódíjat?

“2010-ben, amikor még csak három parkolási társaság működött Budapesten, született egy megállapodás a velük szerződésben álló ügyvédi irodák (amelyek a pótdíjbehajtást intézték), és a diplomaták mentességét igazoló Külügyminisztérium között. Eszerint a parkolós cégek jogi képviselői rendszeresen elküldik a tárca illetékeséhez a megbírságolt, majd a pótdíjfizetést hanyagoló diplomata járművek rendszámait, és a minisztérium eljár velük szemben.

“Csendben elhalt ez a jó kezdeményezés, még azelőtt, hogy a hatás mérhető lett volna” – mondja ma Sipos László. Jelenleg már 12 üzemeltető működik a fővárosban, és ennyi szervezettel a Külügyminisztérium nehézkesen tudná tartani a kapcsolatot szerinte, ráadásul már nem is dolgozik a tárcánál az, akivel korábban megállapodtak.”