A meteorológiai szolgálat szerint szombattól hétfő reggelig a februárban megszokott havi csapadékmennyiség 122 százaléka hullott le, ami esőben mérve 44 milliméternek felelne meg. A kidőlő fák – Moszkvában több mint kétezer ilyet számoltak meg – és villanyoszlopok egy ember halálát okozták, további négyet pedig megsebesítettek.

A koccanásos balesetek száma százakban volt mérhető. A hótorlaszok eltakarításán 15,5 ezer takarító eszköz és 4 ezer teherautó dolgozik megállás nélkül. A munkálatokba bekapcsolódtak a hadsereg egységei is. A főbb útvonalak járhatók és a repülőtereken is normalizálódik lassan a helyzet, miután szombaton 102, vasárnap pedig 220 járatot kellett késleltetni vagy törölni.

Tojással dobálták meg a hókotrót az elégedetlen moszkvaiak 1

Moszkva, 2018. február 5.
Hóval betemetett autóját próbálja kiszabadítani egy férfi Moszkvában. Két nap alatt a februárban megszokott havi csapadékmennyiség 122 százaléka hullott az orosz fővárosban. A havazás komoly közlekedési fennakadásokat és egy halálos balesetet is okozott, és mintegy kétezer fát kidöntött. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Az “évszázad hóesésének” titulált vihar után lassan normalizálódik a helyzet, a lakosok elégedetlenek a takarítás ütemével. Tojással dobálták meg a Moszkvában lehullott rekordmennyiségű hó éjszakai eltakarításának ütemével elégedetlen lakosok a köztisztaságiak munkagépeit, volt, aki traumatikus (gumilövedékes) pisztolyból nyitott tüzet rájuk – közölte Pjotr Birjukov, az orosz főváros polgármester-helyettese. Mint mondta, ilyen esetekben, amelyekből “meglehetősen sok” fordult elő, az érintettek a rendőrséghez fordultak.

moszkvai polgármester hivatalos honlapja szerint a hóeltakarítás minőségét az önkormányzat több mint 100 ezer videokamera segítségével online ellenőrzi. A hóeltakarító gépek mozgását a GLONASS navigációs rendszer segítségével követik nyomon.

Volt, aki bosszankodás helyett inkább felcsatolta a síléceit, és kihasználta az extrém körülményeket.