Kálmán nevű olvasónknak jár köszönet a fotóért, amelyet Budapesten, a nemrég lebontott Puskás Ferenc Stadion metrómegállójának belváros felőli oldalán, a feljárótól mintegy 50 méterre lőtt. Nézzük csak meg alaposan!

KRESZ-táblával szívatják az autósokat Pesten 1

A fölső háromszöget a KRESZ 16. § (1) bekezdésében „A veszélyt jelző táblák” között találjuk. Jelentése „Szembejövő forgalom”, azt jelenti, hogy az úton kétirányú forgalom van.

Az alatta lévő kék négyzet a „Tájékoztatást adó jelzőtáblák” között szerepel a KRESZ-ben a 17. § (1) bekezdésének b, pontjában, jelentése „Egyirányú forgalmi út”.

(Lakott területen belül a veszélyt jelző táblát valóban 50-100 méterrel a veszély helye előtt kell kihelyezni, de ez nem jelenti egyben azt is, hogy két ilyen táblát kötelező párban alkalmazni. Ahogy egy kommentelőnk megjegyezte, az “egyirányú forgalmi út” táblát az innen becsatlakozó forgalom miatt ismételték meg, de valószínűleg így is lett volna ennél egyértelműbb megoldás. Például tehettek volna alá egy kiegészítő táblát, hogy konkrétan hány méter múlva is kell figyelni.)