Több mint 130 éve feltalálták az autót, de a Mercedes-Benz nem állt meg itt, mindig igyekszik megújulni és lépést tartani az aktuális trendekkel vagy éppen a legkülönfélébb vásárlói igényekkel. Ennek megfelelően bőven akadnak olyan modellek, melyek érkezése sokáig elképzelhetetlen volt, mára pedig az egyik legcsábítóbb részei a színes palettának.

Mercedes-Benz 190E (1982)

7 Mercedes, ami meglepte a világot 1

Ma már elképzelhetetlen a Mercedes kínálata a C-osztály nélkül, a '80-as évek elején azonban leginkább megbízható, nagyobb méretű limuzinjairól ismert márka kínálatában igen meglepő volt egy kompakt méretű darab. Idővel az aerodinamikus 190-est megszerette a közönség és számos emlékezetes pillanat kapcsolódik hozzá onnantól, hogy Senna elverte vele az egész mezőnyt egészen a DTM-es sikerekig az Evi II-es változattal.

Mercedes-Benz A-osztály (1997)

7 Mercedes, ami meglepte a világot 2

1997-ben jelent meg a legkisebb Mercedes, a még inkább egyterűs formájú A-osztály, mely egy komoly fiaskóval indította pályafutását egy jávorszarvasteszt alkalmával. A borulás után azonban minden modellhez szériában járt az ESP, és az évek alatt számos változattal igyekeztek népszerűsíteni a szendvicspadlós típust, melyből készült sportosabb és hosszított tengelytávú változat is. Utóbbi látható a fenti képen is.

Mercedes-Benz CLS-osztály (2004)

7 Mercedes, ami meglepte a világot 3

2003-ban mutatták be a koncepciót, ami szinte azonos volt a gyártásba kerülő CLS-sel és egyesek szerint ezzel a modellel kezdődött meg a Mercedes fiatalítása. Az E-osztály alapjaira épített négyajtós kupé azóta divatot teremtett, és lassan a harmadik generációja érkezik meg. Egyesek úgy vélekednek, hogy idővel valódi klasszikussá érik az első generáció letisztult formája.

Mercedes-Benz G63 AMG 6×6 (2013)

7 Mercedes, ami meglepte a világot 4

Munkagépből luxusautó lett a G-osztályos Mercedes, mely hiába fogyaszt rengeteget és hiába szűk az utastere, egy egészen új közönséget talált magának, akik rajonganak a típusért. Leginkább az AMG-változatok kelendőek, valamint az olyan limitált szériák, mint az orbitálisan nagy, portáltengelyes 6×6, melynek kerékből nem kevesebb mint hat darab jutott és a motortérben sincs spórolás. Az 5,5 literes, biturbó V8-as motor 544 lóerős, mellé pedig 760 Nm nyomaték társul. Összesen 159 liter benzint tankolhatunk bele.

Mercedes-Benz A45 AMG (2014)

7 Mercedes, ami meglepte a világot 5

Régi beidegződés, hogy az AMG-kezelésen átesett Mercedesekbe mindig valami nagyobbacska motor kerül, hat, nyolc vagy akár tizenkét hengerrel, de az A-osztály esetében erről szó sem lehetett, ezért megalkották a világ egyik legnagyobb liter-teljesítményű négyhengeres benzinmotorját, aminek ráadásul hangja sem kellemetlen. A 2 literes turbómotor 381 lovas, mellé 475 Nm nyomaték társul, ami nagyjából 4,5 másodperc alatt gyorsítja 100-as tempóra a kompakt Mercedest.

Mercedes-Benz CLA-osztály (2014)

7 Mercedes, ami meglepte a világot 6

A B-osztály mellett a másik Kecskeméten gyártott modell a váratlanul nagy sikert arató CLA, mely a CLS által sikerre vitt recept alapján készült egy pár mérettel kisebb formában. Igazán nagyszerű érzés, hogy Magyarországon egy ilyen sikertermék készül, melyből 109-től egészen 381 lóerőig terjedő széles skálán válogathatnak a vásárlók.

Mercedes-AMG Project One (2017)

7 Mercedes, ami meglepte a világot 7

A népszerűsítés alatt ugyan fokozatosan veszti varázsát, de még mindig döbbenetes, hogy a Mercedes mekkorát lépett a szupersportkocsik mezőnyében. Sokan mondták már azt, hogy F1-technika lapul az autó alatt, de ennyire még sosem volt igaz. A Project One-ban ugyanis konkrétan Lewis Hamilton győztes autójának hajtáslánca van a Forma-1-ben használt 1,6 literes V6-os turbómotorral és a hibrid rendszerrel együtt, melynek összteljesítménye 1000 lóerő. Álló helyzetből 200-as tempóra 6 másodperc alatt gyorsul. 275 darabot gyártanak majd belőle, amik már régen el is keltek.