Amikor többsávos úton a jobb szélső sávban haladva utolérünk egy belső sávban lassabban közlekedő járművet, elhaladhatunk mellette? A kérdésre Pető Attila KRESZ-oktató adja meg a választ a következő videóban.

 

Értelmezése szerint tehát nem.

Ebből az egy percből keveset tudtunk meg, de szerencsére a kreszforum.hu oldalán részletesen kifejtik a kérdést. „Előzés: járművel az úttesten azonos irányban haladó jármű melletti elhaladás. Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek.” Így szól szó szerint a KRESZ-szabály, és ezt sokan úgy értelmezik, hogy szépen, lassan lakott területen kívül is elhaladhatunk a belső sávban tötyörgő mellett.

De fontos tudni, hogy a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest nem azonos a párhuzamos közlekedéssel!

A KRESZ rögzíti, hogy olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van, párhuzamos közlekedésre alkalmas úttestnek hívunk. Párhuzamos közlekedésnek azt kell tekinteni, amikor a forgalom sűrűsége folytán a forgalmi sávokban összefüggő járműoszlop alakult ki. Vagyis egy nyári napon a Balaton felé, ha minden sáv tömötten halad, akkor beszélhetünk párhuzamos közlekedésről.

Ilyenkor a belső sávban haladóknak nincs lehetősége visszatérni a jobb oldalra, és ha az a sáv indul meg hamarabb, akkor teljesül a “Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek” mondat.

Amikor ez nem teljesül, a jobbról elhaladás tulajdonképpen egy szabálytalan előzés.

Legalábbis ebben az értelmezésben, mivel a kérdés nem most kerül elő először. Az Index.hu cikkében egy belső sávban forgalmat feltartó rendőrjárőr videója került terítékre.

Megkeresésükre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a következőt válaszolta: “az előírások elsődlegesen a hirtelen, és ezért különösen veszélyes sávváltásokkal való előrehaladást tiltják. Így szabályos lehet az is, ha a jármű cikázás, szlalomozás nélkül, folyamatosan a külső sávban maradva halad el jobbról a belső sávban lassabban autózó mellett.”

Mit tehetünk ha semmiképp sem szeretnénk jobbról elslisszolni? Megoldás a duda. “Hangjelzés – Hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint – lakott területen kívül – az előzési szándék jelzése céljából szabad.”