Durván egy héttel ezelőtt kaptunk egy videót olvasónktól, amit egy magyar kamionos készített, a következő kommentárral:

“A magyar autópályán a kamionok megengedett legnagyobb sebessége 80 km/óra, arról nem is beszélve, hogy 6-22 óra között előzniük is tilos. Számos külföldi kamionos erre magasról tesz, és a rendőrség nem lép ellene semmit– vélekedett a videó készítője.

Erről videóról van szó:

Ezek után levélben megkerestem a másik felet is, azaz a magyar rendőrséget, bízva benne, hogy a vádak alaptalanok, és nem csak a traffizás vagy az ittas vezetők kiszűrése a fő feladata rendőreinknek. Feltettem az ORFK-nak néhány kérdést, amik megválaszolásával tisztázhatták volna a feltevést, miszerint nem foglalkoznak a szabálytalan külföldi tehergépjármű-vezetőkkel.

A rendőrség munkatársai mennyi külföldi kamiont állítottak meg idén (és mennyit 2016-ban) igazoltatás és/vagy szabálysértés miatt a magyar autópályákon?

– Melyek voltak a legjellemzőbb szabálysértések, amiért külföldi kamionokat meg kellett állítaniuk?

– Összesen mennyi bírságot szabtak ki idén és 2016-ban külföldi kamionosoknak a hazai autópályákon?

Erre jött a válasz, amiből kiderül, hogy én vagyok a hülye, nem is kicsit, hiszen olyan, hogy “kamion” vagy “kamionos” nem is létezik, és a magyar rendőrség még hírből sem ismeri ezt a kifejezést, így nem tudják, hogy mire gondolok.

“Az Ön által említett „kamion” járműkategóriát a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet nem ismeri. Továbbá a rendőrség arra vonatkozóan sem gyűjt statisztikai adatokat, hogy az intézkedés milyen jellegű közúton (pl. autópályán vagy autóúton) történt.”

“Amennyiben a fent hivatkozott rendelet alapján ismert járműkategóriák valamelyikére vonatkozóan kér adatokat, kérjük, küldjön annak megfelelően egy új megkeresést.”

De sebaj, akkor most picit segítek

A “kamion” egy főnév,  olyan nyergesvontatót vagy tehergépjárművet jelent, amely nagy mennyiségű kereskedelmi árut szállít közúton. Jellemzője a vontatóról lekapcsolható vontatmány, vagy a billenőplató. Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a “kamiont” tehergépkocsiként említi.

Végül néhány illusztráció:

Óriásit hibáztam, a magyar rendőrség pedig azonnal büntetett 1

Óriásit hibáztam, a magyar rendőrség pedig azonnal büntetett 2

Ön szerint a rendőrség akart válaszolni a kérdéseinkre?
Igen
4% (901)
Nem
96% (21317)

És az alábbi idézet szintén a válaszlevélben szerepelt:

“A megállított „kamionok” száma, az ilyen járművet vezetők által elkövetett szabálysértések, indított szabálysértési eljárások száma és az autópályán kiszabott bírság tekintetében nem áll módunkban adatokat szolgáltatni.” – Akkor miért kérik, hogy küldjek új megkeresést az ismert járműkategóriák valamelyikére?

Hiszen ezzel meg is válaszolták az összes kérdést: nem áll módunkban adatokat szolgáltatni. Mirért kell a felesleges körítés?