A szerkesztőségi ebéd közben felmerült a kérdés, hogy vajon miért nevezik anyósülésnek a jobb első ülést az autóban. Kétfajta elfogadható okfejtés született a témában, amire rá is kerestünk a neten, és több helyen is hasonló magyarázatot találunk.

Az első teória

Korábbi statisztikák azt mutatják, hogy autóbaleset esetén a legveszélyesebb hely az anyósülésen van, tehát ott a legnagyobb az esélye, hogy komoly sérülést szenved az utas. És mivel a férfiak „köztudottan” nem kedvelik anyósukat (maximális tisztelet a kivételnek), előszeretettel ültetik oda az anyóst, ezért lett anyósülés a neve.

1-89

Az anyósülés a legveszélyesebb hely az autóban, mivel egy ütközés során a volán mögött ülő személy reflexből úgy tekeri a kormányt, hogy saját magát védje. A két zölddel jelölt hely a legbiztonságosabb.

A második teória

Egy másik teória szerint az anyósülés elnevezés arra vezethető vissza, hogy ha a férfiak el akarták nyerni feleségük családjának tetszését, akkor sok esetben érdemes volt az anyóson keresztül cselekedni. Az anyós azonban ravasz, mint a róka: előszeretettel használták ki azt, hogy a vő igyekszik a kedvükben járni, így rendszeresen fuvaroztatták magukat, természetesen a jobb első ülésen, hiszen az mégiscsak jár nekik, tehát innen származik az anyósülés elnevezés.

Szerinted miért hívják anyósülésnek?
A veszélyessége miatt
73% (2689)
Az anyós kényeztetése miatt
24% (875)
Egyéb. Megírom kommentben
3% (113)