Tudtad, hogy a budapesti Andrássy út egy három úttestű út? És azt tudod, hogy ez mit jelent?

“A három úttestű út olyan útszakasz, amelynek középső úttestétől járdasziget (vagy az attól elkülönített egyéb terület) választja el a két szélső úttestet. Az ilyen utakon a középső úttesten a forgalom kétirányú, a két szélső úttesten pedig egyirányú” – nincs ebben semmi bonyolult, világos és egyértelmű a szabály.

De honnan a fenéből kellene tudnia egy autósnak, aki mondjuk még soha nem járt előtte az Andrássy úton, hogy ez bizony egy három úttestű út, és a két szélső úttest egyirányú? Ez abban az esetben probléma, ha nem szemből érkezik Budapest 2310 méter hosszúságú sugárútjára a fent említett autós, hanem oldalról csatlakozna be.

Mondjuk az Izabella út irányából érkezik, ahol még jelzőlámpa és felfestés is mutatja, hogy itt bizony lehet balra kanyarodni a középső úttestre, azonban arra semmi nem hívja fel a figyelmet, hogy a szervizútra nem, mert az egyirányú. Nincs behajtani tilos, sem kötelező haladási irányt jelző tábla.

Külön tábla pedig nem létezik a három úttestű útra, szóval ha emberünk az Izabella útról jóhiszeműen rákanyarodik balra a szervizútra (most jár arra először, eltévedt, fogalma sincs hol van, kezdő sofőr stb.), azzal bizony szabályt sért, és akár 30 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak rá, ha tetten érik.

Mutatjuk a kereszteződést:

Az Izabella úttal párhuzamos Rózsa utcában ezt megoldották egy táblával, habár itt az Andrássyra sem lehet kikanyarodni balra, de legalább ez egyértelmű:

Egyébként a Váci út néhány szakasza is ilyen, szóval jobb, ha mostantól erre jobban figyelsz.