Napi szinten találkozom olyan autósokkal éjszaka, akik a csillagos ég alatt úgy nyomatják a ködlámpákat, mintha nem lenne holnap, pedig a látási viszonyok nem indokolják. Sehol egy ködfoszlány vagy szakadó eső, havazásról nem is beszélve.

Azt pontosan nem tudni, hogy milyen megfontolásból kattintják fel indokolatlanul ezeket a lámpákat, hiszen tiszta időben jobban nem fognak látni tőle, pláne hátra nem, és kicsit sem menő, ha kettő helyett négy darab izzó világít elöl. Nem, régen sem volt az.

Viszont arra tökéletes, hogy a szembejövőket patent módon elvakítsa, a hátulról érkezők pedig ne tudják eldönteni, hogy most fékezel vagy csak szimplán hülye vagy. Egyetlen esetben lehet elfogadható az első ködlámpák használta tiszta időben, ha mondjuk az egyik tompított kiégett, és még nem volt alkalmad kicserélni az izzót. De ez sem azt jelenti, hogy hetekig így kell autóznod.

De sokan azzal sincsenek tisztában, hogy amikor köd van, hogyan is kell kulturáltan használni a segédfényeket. Segítünk.

1.- Ha nincs előtted autó és a visszapillantóban sem látsz senkit, akkor itt az ideje felkapcsolni a ködlámpákat, hagy szóljon. A reflektort pedig felejtsd el, a túl erős fényt visszaveri a ködfátyol, és semmit nem fogsz látni. Tompított+ködlámpa a megfelelő kombináció, így lesz a legoptimálisabb a világítás.

2.- Ha látod, hogy megérkeznek mögéd, nyugodtan lekapcsolhatod a hátsó segédfényt, hiszen aki mögötted autózik jó eséllyel használja, és így nem égeted ki a szemét, ha huzamosabb ideig mögötted halad. Szóval a lényeg, hogy a sorban mindig az utolsónak kell felkapcsolnia a hátsó ködlámpát.

3.- Ha utolérsz egy autót és úgy döntesz, hogy nem előzöd ki, vagy nem tudod kielőzni különböző okok miatt, akkor kapcsold le az első ködlámpákat, biztos lehetsz benne, hogy már észlelte az érkezésed, és mivel ő halad elől, neki fel van kapcsolva a ködlámpa, ezért a szembejövők észreveszik, hogy jármű közeledik. Te is biztonságban vagy mögötte. Ha utolérted, és netán elfelejtené levenni a hátsó ködlámpát, egy reflektor villantással jelezheted neki, hogy lekapcsolhatja, megjött a hátvéd.

Fog lamps on

Nem bonyolult, és ha mind betartjuk ezt a három szabályt, akkor sokkal boldogabbak leszünk, nem pengetjük egymás idegeit. Ne felejtsétek el: a nyugodt sofőr a jó sofőr.