Kedves Krisztián, azt tudod-e, hogy hány méter szükséges ahhoz, hogy 254 km/óráról nullára fékezd azt a gyönyörű Porschét, átlagos reakcióidővel, zsír új nyári abroncsokkal, száraz aszfalton? Azt most hagyjuk, hogy éjszaka volt, ami még inkább rontja a látótávolságot.

😱 #porsche #porsche911 #porschecarrrera #porschecarreras #aberki

a berki 🇭🇺 (@berkikrisztian) által közzétett videó, 2016. Aug 1., 15:50 PDT

254 km/órás sebességnél a féktávolság nagyjából 400 méter, ebből a reakcióidő alatt megtett út kb. 140 méter, a fékút pedig kb. 260 méter. Ez lefordítva durván annyit tesz, hogy ha ilyen sebességnél akadály kerül az autó elé, akkor közel négy focipályányi távolság kell, hogy biztonságosan meg tudjunk állni. 130 km/órás sebességnél a féktávolság nagyjából 140 méter, ebből a reakcióidő alatt megtett út kb 72, a fékút 68  méter.

Ha egy hirtelen eléd kerülő akadálynál 130 km/órás sebességgel épp meg tudtál volna állni, 254 km/h sebességgel haladva 140 méter megtétele után 2még pont 254 km/h sebességgel ütközöl vele.

Ez az akadály szempontjából nézve körülbelül olyan, mintha egy emeletes ház 85. emeletéről esett volna le, 256 méter magasból!

A féktávolságot természetesen az autó tömege és fékrendszere is befolyásolja, a fenti számításnál egy átlagos autót vettünk alapul. Talán a Porsche fékrendszere – pláne ha kerámia – jobb hatásfokkal lassítja az autót, de itt néhány méterről beszélünk csupán.

És azt tudtad, hogy 254 km/órás sebességnél másodpercenként 70 métert halad az autó? (mire ezt elolvastad, már 200 méterrel odébb van)

Ez történik egy autóval, ha 200 km/órás sebességnél frontálisan ütközik

Szeretnéd, ha kitérnénk arra is, hogy mennyire veszélyes vezetés közben mobiltelefonnal videózni? Arról nem is beszélve, hogy ekkora sebességtúllépés 300 000 ezer forintos büntetést ér. Erre vajon van szponzor, hogy kifizesse? Persze csak ha bemértek…

Rendőrségi jelentések szerint

a közúti balesetek legfőbb oka továbbra is a gyorshajtás, melyre az első félévi balesetek mintegy egyharmada, 30%-a vezethető vissza. 2016. január 01. és június 30. között összesen 7444 olyan közúti balesetet okoztak hazánk útjain, melyben legalább egy fő megsérült (a személysérüléses balesetek száma tavaly az első félévben 7328 volt).