F1-szerkesztőnk, Gábor nemrég kötötte össze életét Çaglával, aki történetesen török, sőt, isztambuli. Neki köszönhetjük, és most továbbadjuk más, Törökországba utazóknak az alábbi tanácsokat kaja-pia témában – hátha segítenek eligazodni a török nyelv ismerete nélkül megfejthetetlen helyi étlapokon:

“Az alábbiakat érdemes fogyasztani, ha helyi dolgokat szeretnétek:

– lahmancun (lahmandzsun): lepény feltétekkel, amolyan török pizza
– iskender kebab: marhakebab paradicsomszósszal, kenyérágyon, joghurttal

Attila az iskender kebab és az ayran felett. A zsíros-joghurtos szószos kaja laktató, mint a fene, az ayran pedig sósabb, mint gondoltuk

Attila az iskender kebab és az ayran felett. A zsíros-joghurtos szószos kaja laktató, mint a fene, az ayran pedig sósabb, mint gondoltuk

– sarma: töltött szőlőlevél/töltött káposzta
– dolma: töltött paprika török módra, jóval kevesebb paradicsomszósszal, köményes-borsos-mentás fűszerezéssel
– kumpir: héjában főtt krumpli, a bele sajttal elkeverve, visszatöltve, amihez aztán mindenféle betétet, öntetet lehet kérni (zöldségek, sonka, kutyafüle (remélem, ezt nem szó szerint értette – a szerk.)
– cigköfte (csíköfte): amolyan tatárbifsztek, de sok helyen a vegetáriánus változat az elterjedt, ami főtt bulgur, fűszerekkel, hagymával
– kokorec (kokorecs): ha bátrak vagytok; feltekerve sütött birkabél szeletelve, szendvicsként
– menemen: tojásétel valahol félúton a mi paprikás rántottánk és a tojásos lecsónk között
– simit: “perec” hajtogatás nélkül, szezámmaggal 

Megbízható és jó gyorsétterem-lánc a Köfteci Ramiz, bármelyikben garantált minőségű helyi dolgokat lehet enni. Nemzeti ital az ayran, ami vízzel kevert joghurt (kajákhoz ez járja), helyi sörből meg igen szegényes a választék, de az Efes Pilsen minőségi, finom, legalábbis nekem ízlett. Iyi yolculuklar (jó utat)!

Ez már rendes török cucc EFES sörrel, ami hol van, hol nincs a büfékben

Ez már rendes török cucc EFES sörrel, ami hol van, hol nincs a büfékben

Mit keresünk mi Isztambulban?

A Vezess két újságírója, Földes Attila és Rácz Tamás a Keleti nyitás jegyében ezúttal a hanyatló Nyugat autószalonjai (Párizs, Frankfurt, Genf) után az Istanbul Motor Show-ra utazik ki. Hogy érdekesebb legyen a kaland, nem repülővel mennek, hiszen mi abban a pláne: tömegközlekedéssel utazni egy AUTÓkiállításra?

Isztambul kajái és autós slágere 4

Nem, ezek a virtigli autóbuzik egy tesztautóval, méghozzá egy Fiat Dobló Cargo Maxi kisteherautóval teszik meg a kétszer 1500 kilométert. Budapest-Belgrád-Nis-Szófia-Edirne-Isztambul, oda-vissza – és ami érdekeset látnak, tapasztalnak közben, továbbadják a nagyérdeműnek.

A tudósítás további anyagai erre a linkre kattintva olvashatók.

Nos, időközben szerzett tapasztalataink alapján leszögezhetjük, hogy kajával nehéz hibázni Törökországban. Az Efesszel kapcsolatban pedig annyit tudunk hozzátenni, hogy az Efes márka Pilsenje egy elég jellegtelen, de melegben tényleg kellemes, erősen szénsavas sör. Van ellenben 7,5 százalékos erős Efes-termék is, ami viszont erősen alkoholízű. Fura, hogy a helyi tömegmárka mellett leggyakrabban az amerikai Millerrel találkozunk az utcai büfékben.

És most – zene. Megkértük Caglát, hogy küldjön nekünk valami hamisítatlan török autós muzsikát, valami olyat, ami nekünk a Kétszázhúsz felett, a Porsche, szerelem, száguldás, vagy az Autótemető. Ezt a linket kaptuk, meg a szöveg fordítását, egy kis lábjegyzettel:

Mustafa Sandal: “De szép az autója, de szép!” (A szerkesztő megjegyzése: ha nem tetszik a klip, tessen letekerni, mert Mustafa Sandal után megmutatjuk a legviccesebb reklámot, amit eddig láttunk itt kint a tévében. Azt a klippet kötelező VÉGIGnézni :-)

A dal leirata magyarul:

 

Mustafa Sandal – Autó

 

A szív keresi a vágyát

Miért kell várni, miért nem találja?

A szív tudja, kit keres

De miért tudja, ha kérdezni nem mer?

 

Minden hiába, ha elfogad,

Többé mást már nem akar.

Kérném, hogy maradjon

De úgyis hiába.

 

De szép az autója, de szép

A sofőrje, az övé, az övé

Csak nyomd a gázt, így megy ez

Kár, hogy olyan szívtelen

Szerencséd vele nem lesz…


A művész úr lemezborítója

A művész úr lemezborítója


És a lábjegyzet:

“Nem mi tudunk ilyen rosszul törökül és magyarul, hanem egyszerűen egy nagy katyvasz a szöveg, annyira, hogy amolyan szállóige is Törökországban, hogy “hiába élünk a 21. században, Mustafa Sandal szövegeit ma sem értjük”.”

És most a bónusztrekk, az előbb csíptük el a tévében, és hát valami fantasztikus, de csak akkor üt, ha végignézitek!!!