8 mondat, amit már sosem hallasz új autókban 1

Az utóbbi húsz évben is annyit változott a világ, hogy komplett tevékenységek tűnnek el örökre, és ez alól az autózás világa sem kivétel. A fejlődés berögződött mondatokat, szokásokat tett feleslegessé. Már egy típusban sem kell bajlódni a szívatóval, izomból fékezve nem hagyunk százméteres gumicsíkot az aszfalton. Jó dolog a fejlődés, de azért, a szívünk mélyén hiányolunk pár macerás dolgot. 

8. Tekerd le az ablakot. Már a legtöbb tíz éves autóban is van klíma, tehát eleve okafogyott lehúzni az ablakot, pláne, hogy 80 km/óra felett terrorizálja fülünket a húzat. Ráadásul maga a tekerés is ritka, az elektromos ablak már a legolcsóbb kategóriában is mindenhol ott van. Vagyis pontosabban, ha nem is mindenhol, az első üléssorban mindenképp. 
7. Vedd elő a térképet. Ha nincs fedélzeti GPS, akkor ott a telefon. Ahány utas annyi lehetőség, Google, Waze, dugót, és traffipaxot kerülhetünk a segítségükkel. Ezt azért nehéz volt kivitelezni a lapozható Magyarország térképpel. Igaz utóbbi sosem merült le, és sokkal jobb a felbontása. 
6. Nyisd ki hátul is az ajtót. Beül a sofőr, utasai pedig várnak türelemmel, amíg átmozgató edzésként hátrahajol, és belülről, a jó öreg pöcköt felhúzva teszi lehetővé a bejutást. Ma már készpénznek vesszük, hogy a nyitás-zárás egyetlen mozdulat, pedig nem kell sokat visszamenni az időben, amikor még mindenki körbejárta az autóját, és minden kilincset felhúzott, hogy biztonságban tudja autóját. 
5. Várj, előveszem a slusszkulcsot. Ez még velünk marad egy darabig, de eltűnése szinte biztosra vehető. A zsebben hordott jeladók, és a kényelmes, gombbal történő indítás teljesen kiszorítják a klasszikus, combot szúró darabot. 
4. Megfordítod a kazettát? Már a CD is kiveszett, nem hogy a jó öreg, szalagos magnókazetták. Ott csörgött egy kupac a kesztyűtartóban, és nem két gombnyomásba került albumot, számot váltani, a kedvencekért küzdeni kellett.

3. Rajta hagytad a szívatót! Ez inkább harminc, mint húsz éves emlék. Amikor még a sofőr szerves része volt a motorindítás folyamatának, rituális mozdulatsor kellett az autó életre keltéséhez, és ennek elengedhetetlen része volt a benzin-levegő keverék arányát szabályzó “szívató” pöckölgetése. Amit az indulás felett érzett öröm miatt könnyű volt gazdagon hagyni.
2. Hamutartót kiürítetted? Se hamutartó, se szivargyújtó. Az autógyártók nem csak azzal vigyáznak egészségünkre, hogy biztonságosabb utascellát gyártanak, és körbebástyáznak légzsákokkal. A dohányzáshoz szükséges szett is kikopott már, szinte az összes típusban csak extraként rendelhető.
1. Lássam az izzókészletét! Ezt igazoltató rendőr nem fogja már soha ránk parancsolni, a xenon-LED-lézer lámpák korában okafogyottá vált a csomagtartóban kallódó készlet megléte.