8 mondat, amit már sosem hallasz új autókban 1

Az utóbbi húsz évben is annyit változott a világ, hogy komplett tevékenységek tűnnek el örökre, és ez alól az autózás világa sem kivétel. A fejlődés berögződött mondatokat, szokásokat tett feleslegessé. Már egy típusban sem kell bajlódni a szívatóval, izomból fékezve nem hagyunk százméteres gumicsíkot az aszfalton. Jó dolog a fejlődés, de azért, a szívünk mélyén hiányolunk pár macerás dolgot. 

8. Tekerd le az ablakot. Már a legtöbb tíz éves autóban is van klíma, tehát eleve okafogyott lehúzni az ablakot, pláne, hogy 80 km/óra felett terrorizálja fülünket a húzat. Ráadásul maga a tekerés is ritka, az elektromos ablak már a legolcsóbb kategóriában is mindenhol ott van. Vagyis pontosabban, ha nem is mindenhol, az első üléssorban mindenképp. 
8 mondat, amit már sosem hallasz új autókban 4
7. Vedd elő a térképet. Ha nincs fedélzeti GPS, akkor ott a telefon. Ahány utas annyi lehetőség, Google, Waze, dugót, és traffipaxot kerülhetünk a segítségükkel. Ezt azért nehéz volt kivitelezni a lapozható Magyarország térképpel. Igaz utóbbi sosem merült le, és sokkal jobb a felbontása. 
8 mondat, amit már sosem hallasz új autókban 5
6. Nyisd ki hátul is az ajtót. Beül a sofőr, utasai pedig várnak türelemmel, amíg átmozgató edzésként hátrahajol, és belülről, a jó öreg pöcköt felhúzva teszi lehetővé a bejutást. Ma már készpénznek vesszük, hogy a nyitás-zárás egyetlen mozdulat, pedig nem kell sokat visszamenni az időben, amikor még mindenki körbejárta az autóját, és minden kilincset felhúzott, hogy biztonságban tudja autóját. 
5. Várj, előveszem a slusszkulcsot. Ez még velünk marad egy darabig, de eltűnése szinte biztosra vehető. A zsebben hordott jeladók, és a kényelmes, gombbal történő indítás teljesen kiszorítják a klasszikus, combot szúró darabot. 
8 mondat, amit már sosem hallasz új autókban 6
4. Megfordítod a kazettát? Már a CD is kiveszett, nem hogy a jó öreg, szalagos magnókazetták. Ott csörgött egy kupac a kesztyűtartóban, és nem két gombnyomásba került albumot, számot váltani, a kedvencekért küzdeni kellett.

8 mondat, amit már sosem hallasz új autókban 7
3. Rajta hagytad a szívatót! Ez inkább harminc, mint húsz éves emlék. Amikor még a sofőr szerves része volt a motorindítás folyamatának, rituális mozdulatsor kellett az autó életre keltéséhez, és ennek elengedhetetlen része volt a benzin-levegő keverék arányát szabályzó “szívató” pöckölgetése. Amit az indulás felett érzett öröm miatt könnyű volt gazdagon hagyni.
8 mondat, amit már sosem hallasz új autókban 8
2. Hamutartót kiürítetted? Se hamutartó, se szivargyújtó. Az autógyártók nem csak azzal vigyáznak egészségünkre, hogy biztonságosabb utascellát gyártanak, és körbebástyáznak légzsákokkal. A dohányzáshoz szükséges szett is kikopott már, szinte az összes típusban csak extraként rendelhető.
8 mondat, amit már sosem hallasz új autókban 9
1. Lássam az izzókészletét! Ezt igazoltató rendőr nem fogja már soha ránk parancsolni, a xenon-LED-lézer lámpák korában okafogyottá vált a csomagtartóban kallódó készlet megléte.